Sorin Ovidiu Vîntu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sub acuzaţia de favorizare a infractorului în dosarul lui Nicolae Popa. În acelaşi dosar, au fost reţinuţi omul de afaceri Octavian Turcan şi şoferul lui Vintu, Alexandru Stoian. Potrivit Mediafax, Vîntu este cercetat şi pentru infracţiunea de spălare de bani, într-un nou dosar.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010, Vîntu i-a transmis lui Nicolae Popa, aflat în Indonezia, două tranşe de 50.000 euro, respectiv 20.000 euro, suma ce îi era necesară lui Nicoale Popa pentru a se ascunde şi de a nu fi descoperit de autorităţi.
Citiţi comunicatul de presă al Parchetului General
Procurorii spun că Sorin Ovidiu Vîntu a identificat şi modalităţile concrete de transfer al banilor, menite să prevină identificarea tranzacţiilor şi persoanelor implicate în aceste operaţiuni. Transferul sumei de 50.000 euro executat de Octavian Ţurcan.
În plus, pe 11 noiembrie 2009, Vîntu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, a transmis o altă tranşă, de 20.000 euro, sumă ce urma a fi folosită pentru plata diferitelor servicii de care Nicolae Popa.
După ce Nicolae Popa a fost arestat în Indonezia, pe 2 decembrie 2009, Vîntu şi Alexandru Stoian au desfăşurat acţiuni de sprijinire a lui Nicolae Popa, cu scopul îngreunării procedurii de extrădare a acestuia în România. Din cauza sprijinului acordat de Vîntu, procedurile de extrădare au fost îngreunate, se mai arată în comunicat.
Cercetat pentru spălare de bani
Pe lângă acuzaţia de favorizare a infractorului, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu este cercetat şi pentru spălare de bani. Infracţiunea apare într-un alt dosar, disjuns din cel în care a fost trimis în judecată pentru favorizarea fugii din ţară a fostului director Gelsor, Nicolae Popa.
"Dispunem disjungerea cauzei sub aspectul comiterii infracţiunii de spălare a banilor prevăzută de articolul 23 din Legea 656/2002 de către Sorin Ovidiu Vîntu", se arată în finalul rechizitoriului.
La punctul unu al articolului la care se face referire se precizează următoarele:
"Constituie infracţiunea de spălare a banilor şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani: a) schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri sau în scopul de a ajuta persoana care a săvârşit infracţiunea din care provin bunurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei; b) ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenienţei, a situării, a dispoziţiei, a circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni; c) dobândirea, deţinerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni".
La punctul doi al aceluiaşi articol se arată că "asocierea sau iniţierea unei asocieri, aderarea ori sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de asocieri, în scopul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani".
Sorin Ovidiu Vîntu a fost arestat preventiv în noaptea de 9 spre 10 septembrie şi este acuzat că a favorizat fuga din ţară a fostului director Gelsor, Nicolae Popa. După o săptămână petrecută după gratii, Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul, depus de apărătorii acestuia. Vînu a fost, astfel, eliberat din arestul Poliţiei Capitalei, pe 16 septembrie. Acum, omul de afaceri are interdicţia de a părăsi ţara
Antena3.ro