Antena 3 CNN Actualitate Vineri începe Postul Crăciunului

Vineri începe Postul Crăciunului

1 minut de citit Publicat la 11:11 14 Noi 2008 Modificat la 11:11 14 Noi 2008
Vineri începe Postul Crăciunului
Creştinii ortodocşi şi catolici încep vineri Postul Crăciunului şi timp şase săptămâni vor încerca o purificare sufletească şi trupească, pregătindu-se de sărbătoarea Naşterii Domnului, pe 25 Decembrie. Semnificaţia postului are rădăcini în Vechiul Testament. Personajele biblice apar postind în diverse ipostaze - patriarhii şi drepţii dinainte de Hristos, printre care Noe, Moise şi David petrec timp îndelungat în post şi rugăciune. Ei aşteptau venirea lui Mesia, se rugau pentru iertarea păcatelor şi ajutor divin în misiunea lor de conducere a poporului ales. +
Prin durata sa, Postul Naşterii Domnului aminteşte de cele 40 de zile de nevoinţă ale lui Moise de pe Muntele Sinai, înainte de a primi cele zece porunci scrise pe lespezile de piatră. De asemenea, postim 40 de zile în amintirea celor 40 de ani în care a peregrinat poporul lui Israel ieşind din robia Egiptului, până la Canaan.
Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Mare, care precede sărbătoarea de Paşti. Astfel, se mănâncă peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase. În schimb, în zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă bucate fără ulei şi nu se bea vin, decât dacă se sărbătoreşte vreun sfânt mare, menţionat în calendar cu cruce roşie.
Alte zile în care se mănâncă peşte sunt 21 noiembrie, sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, şi zilele de prăznuire a unor sfinţi cu cinstire mai largă în toată lumea ortodoxă: 30 noiembrie (Sf. Ap. Andrei), 3 decembrie (Sfântul Gheorghe de la Cernica, 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria).
Ultima zi a Postului Naşterii Domnului (24 decembrie), numită ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile: nu se mănâncă nimic până după-amiaza, iar în alte zone, se ajunează până la răsăritul Luceafărului de seară, care aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Naşterea Domnului. Alături de faptele bune, de rugăciune, de smerenie, postul este un mijloc pentru dobândirea virtuţilor. El este desăvârşit atunci când abţinerea de la mâncărurile de dulce este unită cu efortul spre virtute şi progres spiritual.
Agerpres

×
Etichete: postul craciunului
x close