Gulevici, care este și șeful Statului Major general, a spus că personalul militar din Belarus a refuzat să ia parte la ostilități și că Forțele Armate ale Belarusului nu au putut forma nici măcar un grup de batalion, relatează publicația britanică Daily Mail.
Sursa citată arată că Gulevici (foto) se numără printre oficialii belaruși supuși sancțiunilor de către guvernul Regatului Unit, din cauza apropierii de Vladimir Putin.
Potrivit autorităților britanice, acest ofițer a condus exerciții militare comune cu Rusia și a consimțit la desfășurarea trupelor ruse de-a lungul graniței dintre Belarus și Ucraina, fapt care a contribuit direct la capacitatea Rusiei de a-și ataca vecinul.
O copie digitală a demisiei lui Gulevici a fost distribuită de fostul ministru adjunct al apărării al Ucrainei, Alexander Nosov.
Demisia i-ar fi fost înaintată actualului ministru al Apărării din Belarus, Viktor Krenin.
"Munca explicativă cu comandanții unităților militare nu a dat rezultate. Îndrăznesc să presupun că înlocuirea comandanților acestor unități militare, care nu au putut organiza grupările pe teren, nu va da rezultatul de care avem nevoie. Având în vedere cele de mai sus, vă cer să vă pronunțați asupra demisiei mele", se spune în document.
Ministerul Apărării din Belarus a pus sub semnul întrebării autenticitatea scrisorii și a susținut că Gulevici nu-i poate cere ministrului Apărării să demisioneze, ci trebuie să-și înainteze demisia "angajatorului său", adică șefului Forțelor Armate ale Republicii Belarus.
Oleksii Arestovici, consilierul la biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că verifică informațiile despre demisia ministrului adjunct din Belarus.
Arestovici a susținut că armata rusă efectuează bombardamente din Belarus și că trupele Minskului nu au intrat în Ucraina, ci sunt desfășurate de-a lungul frontierei comune.