Antena 3 CNN Actualitate Viitorii şoferi, cobai ai Poliţiei. De la 1 octombrie se testează cunoştinţele de mecanică!

Viitorii şoferi, cobai ai Poliţiei. De la 1 octombrie se testează cunoştinţele de mecanică!

Viitorii şoferi, cobai ai Poliţiei. De la 1 octombrie se testează cunoştinţele de mecanică!
10 Sep 2008   •   10:38

Implementarea noului sistem de examinare a candidaţilor pentru permisul auto se face în stilul caracteristic pentru România. Viitorii şoferi se vor confrunta cu probleme foarte mari din cauza grabei cu care autorităţile locale încearcă să introducă noul sistem de testare a cunoştinţelor despre legislaţia auto. În ciuda faptului că sistemul nu este încă pus la punct, cu un număr prea mic de calculatoare disponibile şi cu prea puţine centre de testare, autorităţile insistă ca, începând cu 1 octombrie, examenul de obţinere a permisului auto să se dea pe calculator. Mai mult, viitorilor şoferi le vor fi testate şi cunoştinţele de mecanică.

Întregul proces de obţinere a permisului auto este chinuitor pentru fiecare candicat în parte, potrivit jurnaliştilor de la ?Evenimentul zilei?. Calvarul începe în momentul depunerii actelor pentru pentru examen. La Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti, viitorii şoferi pot aştepta mai bine de două ore la ghişeele mult prea aglomerate. După depunerea dosarului, candidaţii sunt informaţi că, începând cu 1 octombrie, examenul se va da la calculator, dar, pentru orice eventualitate, ar trebui să se pregătească să completeze testele şi în scris.

Pe departe ce mai mare surpriză este testarea cunoştinţelor de mecanică. Pe lângă întrebările clasice din Codul Rutier, aceştia vor trebui să facă faţă şi întrebărilor despre mecanica maşinilor, de genul ?cum se schimbă o bujie la un autoturism Dacia?. Însă, cea mai surprinzătoare întrebare cu care viitorii şoferi se pot confrunta este: ?Cum verificaţi dacă victima unui accident rutier are piciorul fracturat??, răspunsul corect fiind: ? Piciorul fracturat este mai lung.? Poliţiştii susţin că noul Regulament al codului rutier îi obligă să formuleze astfel de întrebări.

În Bucureşti,vor exista 60 de staţii de examinare, amplasate în trei săli, iar numărul candidaţilor care susţin zilnic acest examen este de 1.000. Timpul maxim pentru testare este de 30 de minute. Este evidentă problema cu care se confrunţă autorităţile. Însă, acestea sunt liniştite şi spun că nu-şi fac probleme din această cauză deoarece sunt sigure că va majoritatea candidaţilor vor pica testul în mai puţin de cinci minute.

În timp ce poliţiştii se bazează pe proasta pregătire a candidaţilor pentru evitarea formării interminabilelor cozi, previziunile referitoare la procentul de candidaţi care vor trece examneul le susţin aşteptările. Este prevăzut ca numai 20% dintre candidaţi să treacă ?de sală?. De la 1 octombrie, tot computerul va fi care va repartiza candidaţii pentru fiecare poliţist în parte. Pentru trasparenţă, susţin aceştia.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close