Antena 3 CNN Actualitate Viespile asiatice omoară albinele din Europa | Fenomenul îi îngrijorează pe eurodeputații italieni și cer Comisiei Europene să ia măsuri

Viespile asiatice omoară albinele din Europa | Fenomenul îi îngrijorează pe eurodeputații italieni și cer Comisiei Europene să ia măsuri

Roxana Mihăiescu
1 minut de citit Publicat la 21:16 15 Ian 2024 Modificat la 14:21 16 Ian 2024
o_1dgf42a4n1shu102pnik66ib838.jpg
Viespile asiatice omoară albinele din Europa | Fenomenul îi îngrijorează pe eurodeputații italieni, care cer Comisiei Europene să ia măsur Foto: pixabay.com

Viespile cu picioare galbene, originare din Asia de Sud-Est, au fost identificate pentru prima dată pe continentul european acum două decenii, ajungând în Franța înainte de a se răspândi în Spania, Belgia, Olanda, Portugalia și Italia, în 2012.

În ultimii ani, viespile asiatice au făcut ravagii în regiunile nordice ale Italiei. 

Din acest motiv, unsprezece europarlamentari din Forza Italia au cerut Comisiei să elaboreze „măsuri specifice de combatere a răspândirii insectei prin finanțarea sistemelor de control cu resursele UE”.

Vespa velutina, cunoscută și sub denumirea de viespe cu picioare galbene sau viespe prădătoare asiatică, este o specie de viespi indigenă din Asia de Sud-Est și este un ”prădător vorace”, cu capacitatea de a ucide până la 30 de albine pe zi, a mai declarat europarlamentarul Salvatore De Meo pentru Il Messaggero.

Citește și: Zgomotele produse de traficul rutier, aerian și concertele în aer liber te pot îmbolnăvi grav 

”Din 2004, acest lucru a provocat o scădere semnificativă a populației de albine în unele țări ale UE. Acest fenomen pune în pericol polenizatorii tradiționali, în special albinele de care depinde producția de miere italiană de înaltă calitate și riscă să ne afecteze biodiversitatea” a spus europarlamentarul, transmite The Guardian.

Cum au ajuns viespile asiatice în Europa

Specialiștii cred că viespile asiatice au intrat în Europa prin portul Bordeaux în 2004, într-un container care conținea ceramică importată din China.

În tot acest timp, au cauzat o scădere cu 35% a producției de miere în Portugalia.

În Italia, insectele au fost identificate pentru prima dată în Liguria, înainte de a se răspândi în Piemont, Toscana și, mai recent, în Emilia-Romagna și Veneto.

În regiunea Liguria, pierderile au fost estimate la 50%, în timp ce apicultorii din Toscana și Veneto trag un semnal de alarmă.

”Suntem îngrijorați. Aceste insecte asiatice ucid albinele cu o viteză atât de incredibilă – dezmembrându-le și aducând rămășițele înapoi în propriile cuiburi pentru a-și hrăni puii – încât albinele nu mai părăsesc stupii”, a spus Michele Meridio, președintele asociației apicultorilor din Veneto, potrivit sursei citate.

×
x close