Antena 3 CNN Actualitate Victor Rebengiuc, mesaj emoţionant la împlinirea a 84 de ani

Victor Rebengiuc, mesaj emoţionant la împlinirea a 84 de ani

2 minute de citit Publicat la 10:46 10 Feb 2017 Modificat la 10:46 10 Feb 2017
o_1b8jj2q3893s1ifhrincd2o128.jpg

Victor Rebengiuc, care împlinește pe 10 februarie 84 de ani, își dăruiește ziua de naștere copiilor și adulților care suferă de o boală incurabilă, spunând că situația acestora este una catastrofală, potrivit Libertatea.

„Situația bolnavilor incurabili în România este catastrofală. Sunt zeci de mii de oameni care au nevoie de îngrijire paliativă, dar nu au parte de ea. Încercăm să facem tot felul de lucruri inutile, dar uităm să avem grijă de cei aflați în nevoie”, a declarat actorul.

„De ziua mea de naștere, vă îndemn să sprijiniți printr-o donație adulții și copiii care suferă de boli incurabile, pentru ca ei să aibă parte de îngrijire paliativă gratuită. Apelez la bunăvoința și la sentimentele umane ale tuturor celor care îi pot ajuta pe semenii lor, oameni care suferă cumplit și pentru care nu există un viitor”, mai spune Victor Rebengiuc.

Continuarea, pe Libertatea.ro.

Victor Rebengiuc a urcat pe scena profesioniştilor cu mai bine de 56 de ani în urmă, iar de atunci continuă să-i încânte pe românii prin filmele sau piesele de teatru în care a jucat.

Este cunoscut mai ales pentru rolurile din filmele Moromeţii, Pădurea Spânzuraţilor, Profetul Aurul şi Ardelenii sau O Scrisoare Pierdută. Artistul a primit anul trecut, cu ocazia zilei de naştere, o stea pe Walk of Fame-ul bucurestean. 

A absolvit UNATC "I. L. Caragiale" Bucureşti în 1956, clasa prof. Aura Buzescu şi Beate Fredanov. Este membru al trupei Teatrului Bulandra Bucureşti din 1957. Joacă însă şi în spectacolele altor teatre cum ar fi: Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Mic, Teatrul Naţional din Cluj Napoca sau Teatrul Arca.

A fost rector al UNATC "I. L. Caragiale" Bucureşti în perioada 1990-1996. A fost director al Teatrului Bulandra între anii 1996-1998. Performanţele sale artistice sunt legate şi de importante roluri în teatrul de televiziune şi în Teatrul Radiofonic Naţional.

Imediat după evenimentele din decembrie 1989, apare în direct la Televiziunea Română cu un sul de hârtie igienică în mână. Îi invita, astfel, pe anumiţi politicieni - ce jucaseră un rol activ în regimul comunist - să se şteargă la gură înainte de a vorbi despre democrație.

În anul 2004, la cea de‑a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, a primit Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră. În acelaşi an a fost declarat de către criticii de film din România (Retrospectiva Filmelor Anului) cel mai bun actor din 2004 pentru rolul din filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, de Lucian Pintilie.

În 2008, când a împlinit 75 de ani, editura Humanitas a lansat cartea „Victor Rebengiuc – Omul şi actorul”, semnată de criticul Mihaela Michailov şi jurnalista Simona Chiţan. Cartea cuprinde interviuri cu actorul, cu soţia sa, Mariana Mihuţ, şi fiul, Tudor Rebengiuc.

×
Etichete: Victor Rebengiuc
Parteneri
x close