"Oamenii încă nu beneficiază, în special cei defavorizaţi, de faptul că avem creştere economică, avem venituri suplimentare, avem inflaţie mai mică şi prin noua strategie care este pusă în dezbatere vreau să văd, într-adevăr, că oamenii cei mai săraci, mai amărâţi, care au nevoie cea mai mare de sprijin se simt parte a acestei societăţi, asta e principala provocare pentru mine. În următorii doi ani, în această direcţie vreau să mergem, însă acest gen de strategie are succes dacă e pe termen foarte lung, aşa încât vom încerca să avem o dezbatere şi un acord la nivelul forţelor politice şi al societăţii civile pentru implementarea acestei strategii, construită printr-un contract cu Banca Mondială şi care cred că e absolut necesară pentru România", a susţinut Ponta la dezbaterea organizată de Fundaţia "Friedrich Ebert" cu tema "Strategia Naţională privind incluziunea Socială şi Reducerea Sărăciei 2014-2020".
Cât priveşte corupţia, el a spus că sărăcia este "cu siguranţă" una dintre cauzele corupţiei, nefuncţionării sistemului, scrie Agerpres.
"Din acest punct de vedere este foarte bine că România combate corupţia, combate birocraţia în forme mai mult sau mai puţin spectaculoase. Aş vrea însă să vedem dacă sărăcia este cauza corupţiei, şi nu invers. Cred sincer că, în special în sistemul public, am ajuns la o situaţie în care din cei un milion de angajaţi în sistemul public au sub salariul mediu, sub 1.200 de lei", a afirmat Ponta.
În context, premierul a spus că un sistem public foarte prost plătit fie duce la corupţie, "fie eforturile din ultimii ani de combatere a corupţiei şi-au produs în mare parte efectele".