Vaccinul primit cadou de Victor Ponta, în 2013, care l-ar fi băgat pe premierul de atunci direct în spital dacă şi l-ar fi administrat, a produs un prejudiciu de 2 milioane de euro. Este concluzia procurorilor de la Parchetul General, care a instrumentat dosarul „Institutul Cantacuzino“, scrie Adevarul.
În ancheta deschisă în 2014 a fost declanşată urmărirea penală pentru neglijenţă în serviciu şi pentru efectuarea unui studiu clinic fără respectarea normelor de bună practică. Imensul prejudiciu stabilit în acest caz atrage competenţa DNA, motiv pentru care Parchetul General şi-a declinat competenţa. În vaccinul antigripal autohton s-au investit nu mai puţin de 10 milioane de lei, peste 400.000 de doze produse fiind distruse ulterior.
Trei săptămâni mai târziu, pe 23 decembrie 2013, Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a semnalat ministrului Nicolăescu faptul că vaccinul produs de „Cantacuzino“ nu respectă criteriile de siguranţă impuse de UE. Neîncrezător, ministrul a numit o comisie care să verifice vaccinul, iar pe 29 ianuarie 2014, după derularea primei etape a studiului clinic de testare a vaccinului, comisia a stabilit că reacţiile adverse după administrarea vaccinului sunt „minore” şi că vaccinul poate „fi folosit în situaţii care impun vaccinarea la adulţi”.
Preşedintele ANM nu s-a lăsat impresionat şi a cerut retestarea vaccinului în Franţa. Aici s-au descoperit niveluri de endotoxine bacteriene chiar mai mari decât nivelul găsit iniţial în laboratoarele româneşti: 3.000 de unităţi, în condiţiile în care nivelul maxim acceptat în UE este de 100 de unităţi. De aceea, ANM a interzis punerea pe piaţă a vaccinului antigripal. Spre norocul său, Ponta nu şi-a făcut vaccinul, care, după cum au stabilit ulterior testele de laborator, era toxic. Furios că ar fi putut păţi o tragedie, premierul Victor Ponta a trimis Corpul de Control la Institutul „Cantacuzino“.
La începutul lunii februarie, ministrul Eugen Nicolăescu anunţa, într-o videoconferinţă, oprirea campaniei de vaccinare antigripală, pe motiv că intervalul optim pentru vaccinare a expirat şi numărul de cazuri de gripă din acel sezon era mai mic decât în alţi ani. Nicolăescu nu a suflat niciun cuvânt despre faptul că vaccinul produs la „Cantacuzino“ nu îndeplineşte criteriile de siguranţă impuse de UE.
În aceeaşi zi, ministrul a trimis o sesizare la SRI, prin care, practic, acuza angajaţii institutului Cantacuzino de sabotaj.Tot atunci, Nicolăescu a demis-o pe Aurelia Drăghici, directoarea institutului, care fusese numită în octombrie 2013. Cu o zi înainte, Drăghici declara că „graba cu care etapele au fost parcurse din cauza întârzierii şi a presiunii pusă pe personalul din zona de producţie, ar putea reprezenta una dintre cauzele pentru care vaccinul gripal este neconform“.