Foştii proprietari de imobile naţionalizate au primit mai puţini bani decât "samsarii" care cesionează drepturile litigioase, samsari care au "oameni ai lor în Parlament" ce propun legi favorabile lor, a mai spus Ponta.
El a arătat că un număr de 26.000 proprietari sau urmaşi ai acestora au primit până în prezent circa 6,5 miliarde lei, în timp ce 1.000 de cesionari de drepturi litigioase au primit 8 miliarde lei.
"Noi avem o obligaţie, pe care o înţelegem, de a restituit către proprietari şi urmaşi ceea ce le-a luat statul comunist în urmă cu 70 ani, dar nu avem o obligaţie faţă de cei care fac o afacere din acest lucru. Eu îi numesc samsari, pentru că aşa sunt cunoscuţi, cei care găsesc moştenitori, produc, găsesc tot felul de documente...Ideile bune s-au transformat tot în afaceri pentrru cei care nu au nicio legătură cu ce s-a întâmplat în urmă cu 70 ani. Din acest punct de vedere, este constituţional un impozit de 85% pentru cei care nu sunt proprietari sau urmaşi, cu sunt cesionari de drepturi litigioase. 15% dintr-un business este un profit corect", a spus Ponta în şedinţa de guvern.
El a afirmat că aceşti samsari au "oameni ai lor în Parlamentul României", iar unul dintre ei este "un fost prim-ministru" şi alţi "parlamentari sponsorizaţi" care au depus un proiect de lege exact pentru cumpărători de drepturi litigioase.
Preşedintele Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, a anunţat joi, că formaţiunea politică pe care o conduce a propus o lege pentru despăgubirea celor care au fost furaţi de regimul comunist, susţinând că sunt oameni care aşteaptă această reparaţie morală de 23 de ani.
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că proiectul de lege privind despăgubirile, pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea, este unul împotriva "samsarilor" din acest domeniu, el arătând că "aceşti samsari" i-au scris proiectul pe această temă senatorului M.R. Ungureanu.
Guvernul intenţionează ca angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate să aibă loc la 26 martie.
Premierul a anunţat că proiectul privind despăgubirile va fi conturat pe trei principii, referitoare la faptul că restituirile în bani se vor face pe şapte ani, clădirile retrocedate îşi vor păstra 20 de ani destinaţia actuală, iar drepturile litigioase vor fi impozitate cu 85%.