Antena 3 CNN Actualitate Victor Negrescu, europarlamentar: "Se discută amânarea aderării României la Schengen și decuplarea de Bulgaria"

Victor Negrescu, europarlamentar: "Se discută amânarea aderării României la Schengen și decuplarea de Bulgaria"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 12:29 08 Dec 2022 Modificat la 12:40 08 Dec 2022

Europarlamentarul Victor Negrescu a arătat că Austria ar fi deschis "ușa negocierilor".

"În intervenția inițială, ministrul austriac de Interne a spus că respinge aderarea României și Bulgariei. Austriecii au venit cu o serie de condiții suplimentare. Au vorbit despre nevoia de a accentua cooperarea pe zona de protecție a frontierei, au cerut sprijin financiar pentru statele europene care se confruntă cu migranți care nu au fost înregistrați. Au cerut, de asemenea, condiții mai ușoare pentru returnarea migranților. Practic, au pus o serie de condiții la care Comisia Europeană urmează să ofere răspunsuri în cadrul discuțiilor informale care au loc în prezent.

Asta nu înseamnă că, automat, vor fi de acord cu aderarea României la Schengen, dar este bine că au deschis ușa negocierilor și va conta foarte mult cum abordăm noi această situație, în identificarea unei soluții de compromis.

Există o singură variantă pentru a avea acest vot astăzi: să schimbăm data aderării, să ne asumăm angajamente suplimentare și poate, in extremis, să acceptăm decuplarea de Bulgaria, astfel încât Croația și țara noastră să fie primite în Schengen", a spus Negrescu la Antena 3 CNN.

El a indicat că există posibilitatea schimbării proiectului de rezoluție care prevede o decizie "la pachet" în privința României și Bulgariei.

Potrivit lui Negrescu, "scenariul probabil" ar presupune că România ar putea intra în Schengen în a doua parte a anului viitor.

"Varianta pozitivă ar fi să plecăm de la Bruxelles cu o dată certă. Chiar dacă nu va fi la începutul anului, ci în toamna anului viitor, ar fi bine să fie o dată certă. Varianta minimală ar fi scenariul propus de Austria: să existe o nouă discuție în Consiliul JAI undeva în decursul anului viitor.  Ei au propus în martie. Însă este complicat. Urmează președinția Suediei la UE iar Suedia are altă agendă, deci este improbabil", a arătat europarlamentarul român.

Negrescu a mai spus că partidul de guvernământ din Austria stă "destul de prost" în sondaje și au identificat această oportunitate de a negocia - nu cu România, ci cu statele influente din UE - în vederea obținerii de avantaje pentru Viena și, implicit, a capitalizării electorale interne a unor astfel de câștiguri.

Ministrul austriac de Interne a declarat, joi dimineața, că va vota împotriva aderării Românei și Bulariei

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a declarat, joi dimineață, la Bruxelles, că va vota împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen.

Karner a făcut declarația doar pentru presa austriacă.

"Voi vota astăzi împotriva extinderii spațiului Schengen cu România și Bulgaria. Cred că acest pas este greșit. Avem un sistem care, din multe puncte de vedere, nu funcționează și care s-ar înrăutăți și mai mult. În Austria avem peste 100 000 de treceri ilegale de frontieră în acest an, dintre care 75 000 nu sunt înregistrate.

Acesta este un indiciu că sistemul nu funcționează în acest moment. În prezent, avem controale la granița cu multe țări europene - Austria spre Ungaria, Germania spre Austria, Republica Cehă spre Slovacia. Aceasta este o dovadă în plus că sistemul nu funcționează la multe capete. Cred că, din motive de securitate, ar fi greșit să extindem sistemul în acest moment", a spus Karner.

×
x close