În urmă cu o săptămână, Stănculescu a afirmat în faţa instanţei militare că afecţiunile pe care le are nu pot fi tratate de medicii Spitalului Penitenciar Jilava.
Fostul general a depus încă de anul trecut o cerere de întrerupere a executării pedepsei. El a fost supus unor expertize medicale, pentru a se stabili dacă poate suporta detenţia.
La ieşirea din penitenciar, Stănculescu a declarat că nu a crezut niciodată că va ajunge aici.
"Aveam două variante: ori să fiu liber, ori să rămân aici definitiv, să fiu dus la cimitir", a declarat acesta.
Fostul general urmează acum să se ducă la spital pentru a efectua o serie de analize.
Întrebat despre condiţiile din penitenciar, Stănculescu a declarat că acestea au fost "suportabile, dar nu la vârsta asta".
"Am fost împreună, în aceeaşi cameră, cu Mihai Chiţac", a mai afirmat acesta.
Pe 22 decembrie 1989, Victor Stănculescu îi sfătuia pe soţii Ceauşescu să fugă cu elicopterul de pe acoperişul sediului Comitetului Central. Cu câteva minute înainte, fusese numit de Ceauşescu ministru al apărării în locul lui Vasile Milea, care se sinucisese.
Stănculescu se întorsese în cursul nopţii de la Timişoara, acolo unde fusese trimis pentru a reprima revoluţia.
Primul lucru pe care l-a făcut în acea noapte a fost o vizită la Spitalul Militar din Bucureşti, unde şi-a pus piciorul în ghips. Însă nici ghipsul, nici faptul că a trecut de partea revoluţiei imediat după fuga Ceauşeştilor nu l-au scăpat de răspundere. A fost judecat, alături de Mihai Chiţac, pentru ce s-a întâmplat la Timişoara, iar în anul 2000 au primit o condamnare la câte 15 ani de detenţie, pentru reprimarea violentă a protestelor din 1989.
A urmat un şir de recursuri şi cereri de eliberare, în care cei doi generali au invocat motive medicale. Instanţele au cerut mai multe expertize medicale prin care să se dovedească dacă cei doi suportă detenţia.
Ultima condamnare definitivă a fost pronunţată la sfârşitul anului trecut, de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Două luni i-au trebuit instanţei pentru a lua o decizie, din cauza întârzierii cu care au fost prezentate unele probe, printre care expertizele medicale din dosar.
Chiţac a reuşit să părăsească închisoarea Jilava pentru trei luni, din decembrie anul trecut până în martie, pentru a se opera la inimă. Din martie s-a întorsc din nou în Penitenciarul Jilava.
Acum, a venit rândul lui Stănculescu să fie eliberat pentru un an. În acest timp, şi el trebuie să se interneze şi să se opereze.
Magistraţii Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti au acceptat o cerere venită din partea apărătorilor săi, care l-au prezentat ca fiind foarte bolnav.
Stănculescu este obligat să nu părăsească Bucureştiul sau judeţul Ilfov fără acordul instanţei militare, să se prezinte la poliţiei ori de câte ori este chemat sau să nu îşi schimbe locuinţa fără să anunţe dinainte.
Antena 3