Antena 3 CNN Actualitate Victor Atanasie Stănculescu rămâne după gratii. Procuror: Fostul general este condamnat pentru o faptă deosebit de gravă

Victor Atanasie Stănculescu rămâne după gratii. Procuror: Fostul general este condamnat pentru o faptă deosebit de gravă

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 18:00 24 Mar 2014 Modificat la 18:00 24 Mar 2014
Victor Atanasie Stănculescu rămâne după gratii. Procuror: Fostul general este condamnat pentru o faptă deosebit de gravă
Foto: Agerpres
Victor Atanasie Stănculescu rămâne după gratii, după ce magistraţii Judecătoriei sectorului 4 au respins luni cererea fostului general de a ieşi din închisoare. Decizia nu este însă definitivă.

Procurorul de şedinţă a cerut instanţei respingerea cererii lui Stănculescu, pe motiv că fapta pentru care a fost condamnat este deosebit de gravă, astfel că acesta trebuie să continue executarea pedepsei în regim de detenţie.

Atanasie Stănculescu, în vârstă de 85 de ani, a arătat, în cererea de eliberare condiţionată, că a executat mai bine de cinci ani de închisoare din pedeapsă.

În 2008, fostul general a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie la 15 ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav în dosarul revoluţiei de la Timişoara. 

După ce mai multe cereri de întrerupere a pedepsei au fost respinse de instanţă, Victor Atanasie Stănculescu a trimis o cerere de graţiere la Preşedinţie, la care Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ. 
 
Potrivit noului Cod penal, liberarea condiţionată în cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani se poate dispune după executarea a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, potrivit Mediafax.
 
Liberarea condiţionată se dispune, la cererea sau la propunerea făcută potrivit dispoziţiilor legii privind executarea pedepselor, de către judecătoria în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere, conform noului Cod de procedură penală.
 
Dacă instanţa constată că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru acordarea liberării condiţionate, prin hotărârea de respingere fixează termenul după expirarea căruia propunerea sau cererea va putea fi reînnoită. Termenul nu poate fi mai mare de un an şi curge de la rămânerea definitivă a hotărârii. Hotărârea judecătoriei poate fi atacată cu contestaţie la tribunalul în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere, în termen de trei zile de la comunicare, se mai arată în noul Cod de procedură penală. 
 
 
 

×
x close