Antena 3 CNN Actualitate Victimele hărțuirii sexuale pot face plângeri anonime. Guvernul modifică legea

Victimele hărțuirii sexuale pot face plângeri anonime. Guvernul modifică legea

femeie in camasa, care sta pe jos
Victimele hărțuirii sexuale pot face plângeri anonime. foot: Getty Images
de Ioana Coman    |    14 Aug 2024   •   11:32

Executivul ia măsuri pentru combaterea hărțuirii sexuale, prin introducerea unei hotărâri de Guvern. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri, că victimele acestor agresiuni vor putea depune plângeri scrise fără să fie nevoite să își dezvăluie identitatea.

„Alt subiect cu care eram datori în fața opiniei publice este modificarea legislației pentru protejarea victimelor hărțuirii sexuale. Principala modificare este că victimele acestor agresiuni pot depune și sesizări anonime”, a afirmat prim-ministrul în ședința de Guvern.

Pentru ca sesizarea să poate fi examinată și soluționată, trebuie să conțină indicii referitoare la fapte de hărțuire pe criteriul de sex sau hărțuire morală.

„Venim și cu norme ce permit universităților și altor instituții, inclusiv unităților de învățământ preuniversitar să ia măsuri de descurajare a acestui fenomen”, a mai adăugat Ciolacu. 

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, în 1 august, în şedinţa de Guvern, că se discută despre modificarea legislaţiei, astfel încât toate sesizările privind încălcarea deontologiei universitare să fie analizate rapid, indiferent dacă acestea sunt făcute formal sau anonim.

„Sesizările care vizează fapte cu caracter penal, spre exemplu hărţuirea, vor fi transmise direct la procurori şi la Poliţie”, anunţa ministrul.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close