Deciziile din ultimii ani pe care le-a luat Curtea Constituţională au influenţat viaţa românilor şi au zdruncinat din rădăcini scena politică din ţara noastră. Fie că a fost vorba despre tăierea salariilor sau recalcularea pensiilor, magistraţii au avut un rol extrem de important.
Ultima decizie controversată a Curţii Constituţionale este cea legată de referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Hotărârea de invalidare a scrutinului este contestată de USL şi de trei dintre judecători. În iunie, Curtea a tranşat şi problema reprezentării României la Consiliul European. Atunci judecătorii au decis că premierul participă doar dacă are o delegare expresă din partea şefului statului. Victor Ponta nu a respectat decizia CCR şi a mers la Bruxelles.
În luna aprilie a acestui an, magistraţii CCR decid că impunerea unei contribuţii de 5,5% pentru sănătate în cazul pensiilor mai mici de 740 de lei, nu este legală. Guvernul este obligat să dea înapoi banii celor cărora le reţinuse diverse sume prin această impozitare. La începului acestui an, Curtea decide că Legea comasării alegerilor locale cu cele legislative, asumată de guvernul Boc, este neconstituţională. Drept urmare alegerile locale şi parlamentare au rămas separate.
Curtea a intervenit şi în iunie 2010 când a decis că tăierea pensiilor cu 15% anunţată de preşedintele Traian Băsescu este neconstituţională. Hotărărea a venit la scurt timp după ce judecătorii au susţinut că recalcularea pensiilor speciale este constituţională.
O altă decizie controversată a fost cea din februarie 2008 când magistraţii i-au dat dreptul preşedintelui să refuze propunerea premierului pentru desemnarea unui ministru, lucru nemaintâlnit până atunci.