Din sol, substanţele radioactive trec în fructele şi legumele pe care le consumăm. Sau în plantele pe care le mănâncă animalele. Nu toate alimentele se contaminează la fel de uşor însă.
Iodul şi cesiumul din norul radioactiv pot ajunge şi în alimentele pe care le mâncăm.
În zonele în care nivelul radiaţiilor este mare şi plantele sunt afectate. Potrivit specialiştilor, culturile de ceapă verde, spanac sau salată se contaminează cel mai uşor, prin intermediul aerului.
Legumele se împart în două categorii: <CARTON> Uşor şi greu de contaminat. În prima categorie intră ceapa, varza, ştevia, loboda. Greu de contaminat sunt morcovul, ţelina, cartoful şi păstrârnacul.
Explicaţia e simplă. Constantin Milu este unul dintre experţii care au ajuns la Cernobîl, imediat după accidentul din 1986. A studiat modul în care ajung substabţele radioactive în sol şi cum afectează ceea ce mâncăm.
Apoi, particulele radioactive ajung în sol şi de aici trec în rădăcinile plantelor. În funcţie de rădăcina lor, unele plante se contaminează într-o săptămână, iar altele în câteva luni.
Substanţele radioactive ajung şi în iarba pe care o mănâncă animalele. Iar de acolo tot la om, prin laptele şi carnea pe care le consumăm.
Brânza de vacă, de exemplu, e mai puţin radioactivă decât cea din lapte de oaie.
Oaia se hrăneşte cu iarba de suprafaţă, cea care are un conţinut radioactiv mai ridicat şi la vacă de obicei chiar se folosesc furaje uscate care poate să nu fi fost contaminate radioactiv.
Specialiştii spun că astfel de alimente devin periculoase doar în cazul unui nivel mare de radiaţii şi doar consumate în cantităţi mari.