Antena 3 CNN Actualitate Vezi aici diferenţele între situaţia de urgenţă, starea de alertă şi starea de urgenţă

Vezi aici diferenţele între situaţia de urgenţă, starea de alertă şi starea de urgenţă

1 minut de citit Publicat la 21:53 12 Feb 2012 Modificat la 21:53 12 Feb 2012
Vezi aici diferenţele între situaţia de urgenţă, starea de alertă şi starea de urgenţă
Foto: Mediafax
Există mai multe diferenţe între situaţia de urgenţă, starea de alertă şi starea de urgenţă, fiecare având o serie de proceduri ce trebuie urmate.

Starea de urgenţă = Presupune intervenţia armatei

Stare de alertă
Situaţie de urgenţă = Au caracter non-militar

Diferenţa principală este că starea de urgenţă presupune intervenţia directă şi nemijlocită a forţelor armate. In cazul starii de alerta intervin angajatii Ministerului de Interne, pompieri, politisti, jandarmi.

Ce înseamnă situaţia de urgenţă?
-este limitată sau interzisă circulaţia autovehiculelor pe anumite sectoare de drum
-sunt închise anumite sectoare de drum
-sunt contractate resursele necesare, în special utilaje, pentru a readuce la normal viaţa cetăţenilor

Situaţia de urgenţă presupune limitarea circulaţiei şi închiderea unor drumuri. În plus, pot fi contractate toate utilajele necesare, fără licitaţie, pentru a readuce la normal viaţa cetăţenilor. În plus, dacă e nevoie, oamenii pot fi evacuaţi forţat din anumite zone cu risc sporit.

Ce înseamnă starea de urgenţă?
-decizia este luată de Preşedintele României
-durata stării de urgenţă este de maxim 30 de zile
-în cazuri extreme, unele drepturi şi libertăţi sunt restrânse
-armata preia conducerea

Pentru a decreta Starea de Urgenţă este nevoie de decizia Preşedintelui. În unele cazuri extreme, unele drepturi şi libertăţi cetăţeneşti sunt restrânse.

Armata a intervenit oricum în ultima perioadă. Diferenţa principală este alta. În cazul instituirii stării de urgenţă, armata preia coordonarea operaţiunilor şi sunt scoase pe teren forţe impresionante. Vorbim de transportoare, blindate, tancuri şi elicoptere. De ce este utila intervenţia soldaţilor? Iată un exemplu practic de la sfârşitul lunii ianuarie. DN5, zona Adunaţii Copaceni. O noapte întreagă, zeci de tiruri, autocare şi autoturisme au ramas blocate. Autorităţile civile n-au mişcat nimic. Lucrurile păreau încremenite. Dimineaţa au sosit soldaţii în zonă. Înarmaţi doar cu lopeţi. Au indepărtat fiecare metru pătrat de zăpadă de pe carosabil. Uite-aşa au descoperit un autoturism îngropat sub omăt. O maşină despre care nimeni nu ştia nimic. Şi aşa o femeie a fost salvată.

 


×
x close