Taxarea se va aplica pentru mai mult de 50 de oi, 25 de capre şi 75 familii de albine, informează Mediafax. De asemenea, nu plătesc impozit cei care au până la 2 vaci şi bivoliţe, 6 porci şi 100 de păsări de curte.
Totodată, a fost ridicată limita pentru viţa-de-vie pe rod de la 0,5 hectare la 1 hectar, fiind introdusă şi o nouă categorie, cea a arbuştilor fructiferi, pentru care a fost stabilit un plafon de maxim 1 hectar pentru care nu se percepe impozit.
Exceptate de la impozitare sunt şi veniturile din cereale, dacă suprafaţa cultivată este de maxim 2 hectare, ca şi în cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahăr şi hameiului.
Au mai fost stabilite limite maxime şi pentru: leguminoasele pentru boabe şi pomi - 1,5 hectare, tutun - 1 hectar, legume cultivate în câmp - jumătate de hectar, flori şi plante ornamentale - 0,3 hectare şi legume în spaţii protejate - 0,2 hectare.
Cu cât scade impozitul
Persoanele care obţin venituri din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală în stare naturală, vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, determinat pe baza normelor de venit stabilite.
Impozitarea este extinsă şi pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură, unde se aplică o impunere în conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real.
Noua lege aprobată mai prevede şi faptul că agricultorii vor plăti un impozit mai mic pentru culturile de cartofi, legumele cultivate în câmp şi în spaţii protejate, precum sere şi solare, şi pentru pomi. De asemenea, impozitul se reduce şi pentru crescătorii de bivoliţe, oi, capre, porci şi albine.
Astfel, norma de venit a fost diminuată pentru culturile de cartofi de peste două hectare de la 3.488 de lei la 2.900 de lei, pentru legumele cultivate în câmp de peste jumătate de hectar de la 4.001 lei la 2.326 de lei.
La legumele cultivate în spaţii protejate de peste 0,2 hectare norma s-a redus de la 8.033 lei la 5.117 lei, pentru pomi peste 1,5 hectare - de la 4.709 lei la 3.800 lei, iar pentru arbuştii fructiferi de peste un hectar a fost stabilită o normă de venit de 1.385 de lei.
Normele de venit sunt stabililte în Codul Fiscal pentru perioada cuprinsă între 1 februarie - 31 decembrie 2013.