Penuria forţei de muncă a atins până la 10.000 de locuri rămase neocupate, în diverse setoare. Printre sectoarele cele mai afectate se numără cel al industriei textile şi al construcţiilor, deşi pachetele salariale oferite cresc cu aproximativ 12 – 18 procente pe an, a precizat ambasadorul. În finalul discursului său, acesta nu a uitat să anunţe că, după un an de muncă în România, un muncitor îşi poate permite să îşi întreţină familia şi să o ajute să se adapteze la realităţile societăţii româneşti.
Presa de la Islambad scrie aşadar despre o realitate cu care România se confruntă tot mai dur, în ultimii ani. Firmele româneşti au apelat şi până acum la muncitorii străini, pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă de pe piaţa internă. Mii de lucrători din China, India, Pakistan sau Kenya vor veni să lucreze anul viitor în România. Vor fi plătiţi cu aproximativ 200 de dolari pe lună, plus bonuri de masă, ceea de înseamnă de zece ori mai mult decât primeau în ţările de origine. Pe lângă cheltuielile cu salariile, patronii români vor trebui să suporte şi transportul şi cazarea.
Reprezentanţii firmelor româneşti spun că au apelat la această soluţie deorece muncitorii din ţările vecine, Ucraina şi Moldova, nu mai sunt o soluţie pentru acoperirea lipsei de forţă de muncă. Nici soluţia internă de recalificare a şomerilor nu este o alternativă viabilă, pentru că, odată şcoliţi, oamenii pleacă din ţară, căutând locuri mai bine plătite.
Antena3.ro