Seceta puternică din sudul şi sud-estul ţării va continua şi în luna octombrie, urmând ca rezerva de umiditate din sol să se refacă abia în cursul lunii noiembrie, a declarat, joi, preşedintele Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, prezent la o dezbatere pe tema fenomenelor meteo extreme.
”În august, sudul şi sud-estul ţării, precum şi partea de nord a Moldovei au fost afectate de secetă şi vor mai fi afectate de secetă. În septembrie, zone foarte întinse sunt afectate de secetă extremă şi puternică şi, din păcate, va urma o lună octombrie de asemenea secetoasă', a spus Sandu, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, vara anului 2016 a fost caracterizată de faptul că, în timp ce în sud se manifesta fenomenul de secetă, în părţile de nord, centru şi vest ale ţării erau prezent fenomene meteorologice cu vijelii şi furtuni violente, cu sute de avertizări.
”Aşa va fi şi în continuare şi, din păcate, şi în luna octombrie avem temperaturi mai mari în partea de sud decât mediile multianuale', a continuat preşedintele ANM.
El a arătat că şi cantităţile de precipitaţii din octombrie vor fi, de asemenea, reduse.
'Cantităţile de precipitaţii în luna octombrie în aceeaşi zonă în care deja avem secetă vor fi mai mici decât normele climatologice. Deşi săptămâna viitoare, duminică şi luni, vor fi cantităţi de 30-40 de litri pe metru pătrat, nu înseamnă că se va reface rezerva de umiditate', a susţinut Sandu.
Oficialul ANM a mai precizat că, în luna noiembrie, temperatura medie va fi în continuare ridicată, dar precipitaţiile se vor intensifica.
'Temperatura medie va fi mai mare în partea de sud, pare un pic mai cald decât media climatologică, dar începe să se refacă rezerva de umiditate, pentru că în partea de sud-est cantităţile medii de precipitaţii sunt mai mari decât normele. Acest lucru înseamnă că precipitaţiile din noiembrie vor începe să reducă deficitul de rezervă de umiditate', a mai spus Sandu.
Totodată, potrivit acestuia, în luna decembrie va fi puţin mai cald decât în mod normal, dar nu se poate anticipa în momentul de faţă când va ploua sau când va ninge.
'În România, fenomenele meteorologice extreme vor fi din ce în ce mai multe. Spun acest lucru de 10 ani, de fiecare dată cu alte argumente. Vreau să arăt încă o dată că schimbările climatice în România nu sunt o glumă, ci reprezintă o chestie extrem de serioasă. (...) Populaţia trebuie să înţeleagă că fenomenul de adaptare devine o necesitate, pentru că altfel nu se va putea supravieţui', a subliniat preşedintele ANM.