Oficialul citat de Radio România Actualități spune că tratamentele vor fi disponibile din al doilea semestru al anului.
În prezent, actualizarea listei de medicamente compensate este în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Sănătăţii. Conform unei noi Hotărâri de Guvern, pe listă ar urma să se găsească medicamente noi pentru afecţiuni precum diabet, tumori endocrine, boli inflamatorii şi oncologice, potrivit doctorulzilei.ro.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Nelu Tătaru a precizat că lista medicamentelor care urmează să fie compensate rămâne deschisă.
”Ultima modificare a aceste liste am dat-o în 10,14 zile, după ce vine şi răspunsul de la comisii în care să dăm acestei hotărâre de guvern. Comisiile trebuie să ne dea nota finală și partea tehnică din Minister, Agenția Națională a Medicamentului”, spune dl Tătaru, citat de rador.ro.
Reprezentanţii producătorilor de medicamente generice susțin că își doresc să intre medicamente inovative pe listele compensate și gratuite, în același timp cu plafonarea taxei clawback.
Directorul executiv al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, Valentina Băicuianu afirmă: ”Susținem compensarea medicamentelor inovative. Pacienții români au nevoie de aceste medicamente, așa cum au nevoie și de medicamente generice și biosimilare. Este nevoie, însă, ca această compensare a medicamentelor inovative care au fost aprobate cumva să nu mai fie finanțate din clawback, pentru că noi, producătorii de medicamente generice, cofinanțăm inovația.”