Antena 3 CNN Actualitate Ventilatoare, măști și alte materiale sanitare de 650 de milioane de lei sunt blocate în depozitele Unifarm

Ventilatoare, măști și alte materiale sanitare de 650 de milioane de lei sunt blocate în depozitele Unifarm

Adelina Miron
1 minut de citit Publicat la 17:17 14 Oct 2021 Modificat la 17:27 14 Oct 2021
materiale-masti-blocate-depozit-unifarm
Sursa foto: Hepta

Compania UNIFARM ar trebui să cedeze stocurile către Departamentul pentru Situații de Urgență, însă, potrivit acesteia, este necesară aprobarea în regim de urgență, cu amendamente, a OUG nr. 29/2020.

Printr-un comunicat de presă, UNIFARM solicită deblocarea de urgență a stocurilor:

„Conducerea interimară a UNIFARM SA, numită la 30 iulie a.c., formată din profesioniști din domeniile redresării și restructurării, economico-financiar, juridic, medical și management, cere de urgență modificări legislative pentru deblocarea operațională a companiei și punerea urgentă în utilizare a stocului UNIFARM, în valoare de 650 de milioane de lei, achiziționat în vederea combaterii pandemiei COVID-19, în care se regăsesc, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măști, ochelari și combinezoane de protecție, dezinfectanți și alte materiale sanitare și dispozitive medicale. (...)

Conducerea UNIFARM a inițiat în urgență discuții concrete cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu care a agreat de principiu cedarea stocurilor deținute de UNIFARM necesare combaterii pandemiei COVID-19 către Departamentul pentru Situații de Urgență.”

UNIFARM explică de ce s-a ajuns în situația blocării stocurilor:

„Achiziționarea stocului pentru combaterea pandemiei COVID-19 a fost realizată în mod excepțional, în condițiile unei piețe extrem de volatile, în perioada stării de urgență din anul 2020, cu o finanțare calificată eronat la acel moment drept credit comercial, iar evoluția ulterioară a prețurilor a cauzat nevandabilitatea și blocarea acestui stoc din cauza calificării greșite a operațiunii de finanțare a achiziției.”

Deblocarea stocului de materiale din depozitul Unifarm prin aprobarea unei ordonanțe de urgență poate fi făcută doar de un guvern cu drepturi depline. Un guvern interimar, cum este cel condus în momentul de față de premierul demis prin moțiune de cenzură, Florin Cîțu, potrivit Codului Administrativ al României, nu poate emite ordonanțe de urgență.

„În cazul încetării mandatului sau, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continuă să emită numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă, Guvernul nu poate să emită ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă şi nu poate iniţia proiecte de lege.”, potrivit Art. 37 (3) din Codul Administrativ al României.

×
x close