Judecătorii Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaşpar şi Ion Predescu nu mai sunt, de astăzi, membri ai Curţii Constituţionale. Cei trei îşi încheie mandatele de nouă ani, iar în locul lor vin Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu.
Chiar şi aşa, raportul de forţe între judecătorii propuşi de putere şi de opoziţie nu se schimbă.
Aspazia Cojocaru este unul dintre cei mai controversaţi magistraţi de la Curtea Constituţională. A fost implicată în mai multe scandaluri, cel mai răsunător fiind cel legat de invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Deşi a fost numită judecător la Curtea Constituţinală la propunerea şi cu sprijinul PSD, Aspazia Cojocaru a votat pentru rămânerea lui Traian Băsescu la Cotroceni, contrar tuturor aşteptărilor.
În urmă cu cinci ani, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a dat un verdict potrivit căruia judecătoarea Aspazia Cojocaru a colaborat cu securitatea. Aspazia Cojocaru a susţinut atunci că ar fi fost obligată să scrie notele informative, dar nu a făcut poliţie politică. Aşa că a atacat în instanţă decizia CNSAS şi a şi câştigat.
Un alt judecător care părăseste Curtea este
Ion Predescu, numit în funcţie, în 2004, de către Senat. El este unul dintre cei care a redactat în perioada 1990-1996, Constituţia României. A fost ministru al Justiţiei pentru o scurtă perioadă şi preşedinte al Comisiei Juridice a Senatului.
Al treilea judecător de la Curtea Constituţională căruia i-a expirat mandatul de 9 ani este
Acsinte Gaşpar, numit în funcţie de preşedinţie. Acsinte Gaşpar a fost parlamentar încă din 1990, când a ocupat funcţia de secretar general al Camerei Deputaţilor. Din 2000 a fost numit în funcţia de ministru pentru relaţia cu Parlamentul, iar din 2004 a ocupat funcţia de magistrat al Curţii Constituţionale.