Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui va organiza o nouă dezbatere publică pentru emiterea unui acord de mediu, al patrulea în judeţul Vaslui, pentru compania Chevron, necesar amplasării unei sonde de explorare a gazelor de şist în comuna Puieşti, informează
Mediafax.
În acest sens, Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Vaslui va organiza o dezbatere publică, pe 19 decembrie, la căminul cultural din Puieşti, unde populaţia îşi va putea exprima opiniile cu privire la proiectul companiei petroliere.
"Societatea Chevron România Exploration and Production SRL Bucureşti a depus la sediul APM Vaslui raportul privind impactul asupra mediului pentru proiectul ?Lucrări de amenajare şi foraj pentru sonda de explorare Puieşti?, documentaţie ce poate fi consultată până în ziua organizării dezbaterii publice din 19 decembrie. Tipul deciziei posibile ce poate fi luată de agenţie poate fi emiterea sau respingerea acordului de mediu", a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX directorul APM Vaslui, Mădălina Nistor.
Compania Chevron deţine în judeţul Vaslui trei acorduri de mediu pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Siliştea (Pungeşti), Popeni (Găgeşti) şi Păltiniş (Băceşti). Deciziile au fost eliberate de APM Vaslui pe 18 iulie 2013, tot în urma unor dezbateri publice în reşedinţele celor trei comune. Pentru locaţia deţinută în localitatea Siliştea, societatea a obţinut şi autorizaţie de construire pentru amplasarea sondei de explorare. Intenţia companiei de începere a lucrărilor de amenajare a platformei pe care urmează să fie amplasată sonda s-a lovit însă de refuzul populaţiei din zonă.
Pe 16 octombrie, aproximativ 500 de localnici din comuna Pungeşti au protestat în zona terenului deţinut de Chevron. Câţiva localnici au forţat cordonul format de jandarmi mobilizaţi la faţa locului şi au reuşit să ajungă în perimetrul în care nu aveau acces, oamenii acuzând că au fost bruscaţi apoi de forţele de ordine.
Reprezentanţii companiei Chevron şi-au retras atunci specialiştii de pe suprafaţa de teren deţinută la Siliştea, fără ca aceştia să mai revină în zonă.