Antena 3 CNN Actualitate Vasilică Dănileţ este la un pas de a fi revocat din CSM, din cauza procedurii netransparente de alegere a Oanei Hăineală

Vasilică Dănileţ este la un pas de a fi revocat din CSM, din cauza procedurii netransparente de alegere a Oanei Hăineală

3 minute de citit Publicat la 18:31 07 Ian 2013 Modificat la 18:31 07 Ian 2013
Vasilică Dănileţ este la un pas de a fi revocat din CSM, din cauza procedurii netransparente de alegere a Oanei Hăineală
Foto: Agerpres
Judecătoria Râmnicu Vâlcea a anunţat că declanşează procedura de revocare a lui Cristi Danileţ din CSM. Magistraţii spun că acesta şi-a exercitat necorespunzător atribuţiile când a participat la procedura netransparentă prin care a fost aleasă conducerea Consiliului Superior al Magistraturii. Cristi Vasilică Danileţ este membru ales din partea judecătorilor în CSM.


Judecătoria Râmnicu Vâlcea va declanşa procedura de revocare a lui Cristi Danileţ din Consiliul Superior al Magistraturii, considerând că şi-a exercitat necorespunzător atribuţiile încredinţate ca membru al CSM, întrucât a participat la o procedură netransparentă de alegere a conducerii instituţiei.
  
"În şedinţa din data de 7 ianuarie 2013, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, hotărând revocarea domnului judecător Cristi Vasilică Danileţ, membru ales din partea judecătoriilor în Consiliul Superior al Magistraturii, a declanşat procedura de revocare a acestuia, în condiţiile art. 55 alin. 4 din legea 317/2004, republicată", se arată într-un comuncat de presă al Judecătoriei Râmnicu Vâlcea.

Potrivit textului de lege, un membru ales în CSM poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă, acestea hotărând cu două treimi din rândul judecătorilor în funcţie.
  
Adunarea Generală a Judecătorilor a considerat că Danileţ "şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile încredinţate prin alegerea sa ca membru al Consiliului, participând activ la o procedură netransparentă de alegere a conducerii Consiliului în contra celor însuşite în proiectul de candidatură".
  
Totodată, Adunarea Generală a Judecătorilor a stabilit că poziţiile publice exprimate recent de Danileţ au lăsat unui observator obiectiv "impresia implicării mai degrabă în alte scopuri, fără a fi singurul, cel al promovării propriei sale imagini, decât a intereselor judecătorilor români".
  
Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor va fi transmisă celorlalte instanţe de acelaşi grad, pentru continuarea procedurii de revocare a lui Cristi Danileţ din CSM.
  
Prin aceeaşi hotărâre, Adunarea Generală a Judecătorilor a respins propunerea de revocare din funcţia de membru al CSM a judecătorului Marius Badea Tudose, reprezentant tot din partea judecătoriilor în Consiliu.
  
Procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă, în şedinţa din 4 ianuarie a Plenului CSM, preşedinte al Consiliului, după care candidatura judecătoarei Alina Ghica pentru funcţia de vicepreşedinte nu a întrunit numărul de voturi minim necesar, respectiv zece, pentru a fi aleasă.
  
Alegerea vicepreşedintelui CSM a fost amânată pentru această săptămână, noul preşedinte al CSM, Oana Schmidt Hăineală, anunţând că pentru această funcţie au fost depuse două candidaturi, de către judecătorii Alina Ghica şi Cristi Dănileţ.
  
Judecătorul Cristi Dănileţ a anunţat că îşi depune candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, pentru a fi eliminat astfel blocajul survenit. Dănileţ a declarat că îşi asumă proiectul Oanei Schmidt Hăineală, care a ocupat, până în 4 ianuarie, funcţia de vicepreşedinte.
  
Judecătoarea Alina Ghica şi-a anunţat candidatura la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii la scurt timp după alegerea procurorului Oana Schmidt Hăineală ca preşedinte al CSM.
  
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România susţine că alegerile pentru conducerea CSM au avut loc într-un mod netransparent şi neprofesionist, precizând că va apela la toate mijloacele legale pentru ca instituţia să-şi îndeplinească rolul constituţional de garant al independenţei justiţiei.
  
"Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) îşi exprimă indignarea faţă de modul netransparent şi total neprofesionist în care au decurs alegerile pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii în data de 4 ianuarie 2013. Considerăm nedemne de onoarea funcţiilor menţionate refuzul asumării publice a candidaturii fostului vicepreşedinte al Consiliului, anunţarea acesteia în cadrul şedinţei de plen, cu lipsa oricărei informări a magistraţilor şi membrilor Consiliului în vederea asigurării unei dezbateri efective a candidaturilor şi a programelor candidaţilor", se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei profesionale, semnat de preşedintele Uniunii, judecătoarea Natalia Roman.
  
Conducerea UNJR afirmă că judecătorii "nu acceptă să fie reprezentaţi de un preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii ales în astfel de condiţii".

Citeşte şi:
 

×
x close