"Stan - Ruse sunt două nume care nu au nici o legătură cu sistemul bancar. Ele sunt două nume care au format o grupare în afara sistemului bancar. Nici dl. Şaramet nu e în sistemul bancar, e în afara lui. Din sistemul bancar sunt, până la aceasta oră, 10 nume (în ancheta DIICOT - n.r.), din 33", a afirmat Adrian Vasilescu la Antena 3.
"În sistemul bancar sunt 62 de mii de salariaţi şi 5.600 de unităţi. Din acestea, în 16 unităţi, aşa cum spune rechizitoriul procurorilor , fie au putut să îi corupă pe funcţionari, fie au putut să îi înşele. În nici un caz nu putem vorbi de mafie a sistemului bancar. Ar fi un dezastru, o catastrofă naţională dacă 80% din sistemul bancar ar fi virusat de un sistem de fraudare", a mai spus Vasilescu.
În plus, Vasilescu a precizat că BNR şi-a luat deja măsuri şi a cerut celor 3 bănci să verse în rezervele sale contravaloarea prejudiciilor înregistrate.
Potrivit unui referat al procurorilor DIICOT făcut public vineri, 80% dintre băncile din România au legătură cu reţeaua care a prejudiciat statul cu 22 de milioane de euro, prin credite cu acte false. Mai mult decât atât, şeful grupării are relaţii strânse cu funcţionari din instituţii de stat importante, inclusiv Senatul României şi ANAF.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au reţinut 33 de persoane, printre care liderul grupării, Daniel Ruse, şi vicepreşedintele BRD, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, Florian Dragoş Diaconescu, fost general DIE, liderul grupări, Daniel Ruse şi fraţii Moga, în dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro.
Învinuiţii din dosar sunt acuzaţi că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării, potrivit DIICOT.
Activitatea infracţională a fost sprijinită, au arătat procurorii, de către învinuiţii Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte BRD, Mihai Grigoroiu, director adjunct în Ministerul Economiei-la Autoritatea de Management al Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, şi Florian Dragoş Diaconescu.
Potrivit sursei citate, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanţiale prin fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.