Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu 4 zile, iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente.
Starea bărbatului este bună. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertiza săptămâna trecută că „deşi riscul actual pentru sănătatea umană şi pentru publicul larg rămâne scăzut, riscul pentru sănătatea publică ar putea să crească”. OMS anunţa circa 780 de cazuri de variola maimuţei, confirmate în laboratoare medicale din 27 de ţări non-endemice.
Riscul ca variola maimuţei să se instaleze în ţări în care boala nu este endemică este ”real”, transmite OMS
Peste 1.000 de cazuri confirmate de variola maimuţei au fost semnalate până în prezent în 29 de ţări în care boala nu este endemică, potrivit OMS.
„Riscul ca variola maimuţei să se instaleze în ţări non-endemice este real, însă acest scenariu poate fi evitat”, a subliniat într-o confernţă de presă directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Potrivit OMS, niciun deces nu a fost semnalat în aceste ţări - spre deosebire de ţările endemice, între care Nigeria şi Republica Democratică Congo (RDC).
”OMS este deosebit de îngrijorată de riscurile pe care le reprezintă acest virus în grupuri vulnerabile, mai ales copii şi femei însărcinate”, subliniază Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Directoarea Departamentului OMS de Boli Pandemice şi Endemice Sylvie Briand a transmis că ”vaccinul împotriva variolei poate fi folosit în cazul variolei maimuţei, cu un nivel înalt de eficienţă”, însă Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat că agenţia ONU ”nu recomandă vaccinarea în masă împotriva variolei maimuţei”.