Vânzările de produse alimentare au scăzut cu zece procente. Prima consecinţă - concedieri pe bandă rulantă în industria alimentară. Şi o îmbunătăţire a situaţiei nu se anunţă prea curând. Sindicaliştii din domeniu avertizează că urmează o creştere a importurilor şi noi scumpiri.
Sindicaliştii din industria alimentară spun că, în ultimul an, 15.000 de angajaţi au rămas fără loc de muncă, dintr-un total de aproximativ 170.000. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, afirmă că disponibilizările masive sunt rezultatul scăderii vânzărilor cu cel puţin10% şi a închiderii unor fabrici.
Domeniile care s-au restructurat cel mai mult sunt prelucrarea cărnii, morărit şi panificaţie, producţia de băuturi răcoritoare şi cea de dulciuri, se arată în ediţia de astăzi a cotidianului Gândul. Iar, în perioada următoare, şi alte fabrici vor pune lacătul pe uşă. Rezultatul? Vor creşte importurile, fapt care va duce la noi scumpiri.
Criza a lovit toate sectoarele industriei alimentare şi chiar şi cei mai puternici concurenţi de pe piaţă au fost nevoiţi să disponibilizeze sute de angajaţi şi chiar să închidă unităţi.
Vânzările de mezeluri au scăzut, în ultimele 12 luni, cu 15%.
Sindicaliştii arată cu degetul spre ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, pentru dezastrul actual. În condiţiile în care acest minister are cel mai mic buget de după 1990, Dumitru a acceptat, la rectificare, tăierea a 140 de milioane de lei.
Nici canicula nu poate salva industria berii din România. Acest domeniu a înregistrat o scădere a vânzărilor cu 12% faţă de 2009.
În aceste condiţii, o fabrică importantă de bere urmează să-şi închidă porţile şi să trimită în şomaj 170 de angajaţi. Unul dintre motivele invocate de conducere este că, în Ungaria, malţul este mai ieftin.
Antena 3