Potrivit unor surse citate de Mediafax, la această vânătoare sunt aşteptaţi mulţi dintre oaspeţii care au venit şi în 2010.
Gheorghe Zamfir va susţine un recital în timpul vânătorii de la Balc, ca invitat al organizatorului acestui eveniment, Ion Ţiriac, a declarat reprezentantul artistului, Tudor Chiţu.
Vânătoarea de la Balc va începe sâmbătă, iar vineri după-amiază sunt aşteptaţi să sosească primii invitaţi. Unii dintre ei ar urma să ajungă cu avioane pe aeroportul din Debrecen (Ungaria), de unde ar merge apoi cu maşini până la Balc.
Potrivit lui Gulyas Peter, operator manager la Aeroportul din Debrecen, în cursul zilei de vineri pe pistele aeroportului au aterizat mai multe curse private.
"Este vorba de mai multe avioane private, care au cerut permisiunea de aterizare pe parcursul zilei de azi ( vineri- n.r.). Condiţiile de zbor sunt favorabile deocamdată. Nu au fost niciun fel de incidente", a declarat Gulyas Peter.
Acesta a afirmat că nu poate divulga numărul exact al curselor private care au aterizat la Debrecen, compania de care acestea aparţin şi nici cine au fost pasagerii.
"Sunt avioane private, nu curse regulate", a afirmat Gulyas.
Pe aeroportul din Oradea nu sunt programate să aterizeze curse din străinătate.
"Nici un avion din străinătate sau al companiei Ţiriac nu a depus deocamdată un plan de zbor pentru a ateriza la Oradea", a declarat comandantul Aeroportului Oradea, Gheorghe Pasc.
Vineri, pe aeroportul din Oradea a aterizat o singură cursă charter, în jurul orei 14.00, care a venit de pe Aeroportul Băneasa şi care a întârziat aproximativ o oră şi jumătate. Pasc nu a putut preciza dacă avionul a adus invitaţi la vânătoare de la Balc.
În mod tradiţional, vânătoarea de la Balc se desfăşoară la sfârşitul celei de-a treia săptămâni a lunii ianuarie.
Partidele de vânătoare de la Balc
Partidele de vânătoare de la Balc au devenit cunoscute în ianuarie 2005, când au fost împuşcaţi 185 de mistreţi. Atunci, printre cei 32 de invitaţi veniţi din Europa Occidentală, SUA, Australia, dar şi din România, au putut fi văzute personalităţi cunoscute în mediile de afaceri precum Wolfgang Porsche - moştenitorul imperiului cu acelaşi nume, Klaus Mangold - fostul preşedinte al grupului Daimler Chrysler, Julius Meinl - deţinătorul imperiului alimentar cu acelaşi nume, sau Siegfried Wolf - preşedintele companiei Magna Europa.
La vânătoare au participat şi doi membri marcanţi ai PSD - Adrian Năstase şi Ilie Sârbu.
Wolgang Porsche şi Siegfried Wolf nu au lipsit nici de la vânătoarea din 2007, la care a participat şi prinţul Dimitrie Sturdza. Între oaspeţii români s-au numărat şi fostul premier Petre Roman şi omul de afaceri Elan Schwartzenberg.
A mai fost invitat şi pilotul german de Formula 1 Ralf Schumacher, care, însă nu a putut ajunge.
Vânătoarea organizată în 2008, la care au participat 30 de personalităţi, s-a încheiat cu rezultate mai modeste decât în anii precedenţi, fiind împuşcaţi un total de circa 160 de mistreţi, dintre care 120 în prima zi.
În anul următor, organizatorii nu au dorit să facă public numărul mistreţilor vânaţi. Printre cei 25 de invitaţi s-a numărat şi Franz Rauch - deţinătorul celei mai mari companii producătoare de sucuri naturale din Europa.
Vânătoarea de anul trecut a avut loc cu o săptămână mai devreme decât în anii anteriori. Au fost împuşcaţi aproximativ 130 de mistreţi, iar carnea acestora a fost donată unor cămine de copii şi de bătrâni.
Domeniul de vânătoare de la Balc, care era utilizat frecvent şi de Nicolae Ceauşescu, are o suprafaţă totală de 11.500 de hectare.