Antena 3 CNN Actualitate Liber la vânat pentru încă o specie ce face prăpăd în România. Legea a ajuns la Parlament

Liber la vânat pentru încă o specie ce face prăpăd în România. Legea a ajuns la Parlament

Un nou proiect legislativ va permite vânarea intensivă a unei specii ce crează probleme agricultorilor români.

cioara
Sursa foto: profimediaimages.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Iun 2023   •   16:21

Proiectul legislativ potrivit căruia se va permite vânarea ciorii de semănătură toată perioada anului a fost depus la Parlament de deputatul PSD Nicu Niţă, după modelul actului normativ care prevede acelaşi lucru în cazul cormoranului mare, potrivit Agerpres.  

Propunerea legislativă modifică în acest sens anexa nr.1 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006.  

Potrivit prevederilor actuale, perioada de vânătoare pentru cioara de semănătură este 15 august - 31 ianuarie.  

Citeşte şi: Recompensă de peste 3.000 de euro pentru găsirea unei ciori dispărute. Cronco poate fi recunoscută după faptul că vorbește

"În România, ciorile s-au înmulţit foarte mult în ultimii ani, fapt constatat şi de fermieri, care se plâng de pagube din ce în ce mai mari, mai ales la culturile de primăvară - porumb, floarea soarelui, soia, dar şi la dovleci, pepeni.

Înmulţirea peste măsură a ciorilor produce dezechilibre ecosistemelor, inclusiv celor agricole", precizează iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului, menţionând că această specie se găseşte în colonii până la câteva mii, chiar zeci de mii de păsări.  

Acesta arată că o metodă de reducere a efectivelor păsărilor dăunătoare pentru culturile agricole o reprezintă vânatul, dar în acest caz trebuie respectate prevederile Directivei Uniunii Europene „Păsări”.  

 

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close