"România are această oportunitate să fie parte a unui demers european în ceea ce priveşte Campania Naţională de Vaccinare împotriva COVID-19. Acest lucru ne-a permis să avem acces la vaccinare în acelaşi timp cu celelalte ţări europene şi să putem demara campania de vaccinare pe 27 decembrie 2020, în tandem cu toate ţările europene.", a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Președintele CNCAV a ţinut să precizeze încă o dată, de ce este importantă vaccinarea în tandem cu celelalte ţări UE.
"De ce este important acest lucru? Pentru că trebuie să înţelegem că cetăţenii României au aceleaşi drepturi cu ceilalţi cetăţeni din ţările europene. România nu este o ţară de mâna a doua, România este la fel ca celelalte ţări europene şi din acest punct de vedere atitudinea noastră trebuie să fie similară. Pentru că populaţia europei nu poate să fie în siguranţă până când celelalte populaţii din ţările membre ale Uniunii Europene nu sunt în singuranţă.
Cu toţii trebuie să fim în siguranţă pentru a putea la final să spunem că pe teritoriul european, cel puţin, putem să controlom pandemia de COVID-19.", a mai precizat Gheorghiţă.
Thierry Breton, comisar european: "Rata mică de vaccinare pune presiune pe sistemul medical"
Declaraţia lui Valeriu Gheorghiţă vine în contextul în care Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății a avut joi o întrevedere la sediul Ministerului Sănătății cu Thierry Breton, comisarul european pentru Piață Internă.
Cei doi oficiali au discutat despre situația epidemiologică la nivel național și despre stadiul campaniei de vaccinare anti-COVID-19.
Şi şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, joi, la întâlnirea cu comisarul european Thierry Breton, că vaccinarea și implementarea certificatului verde sunt cele două soluții pentru limitarea efectelor pandemiei, la acest moment.