”Categoric nu umblă. Noi, care suntem cumva la coordonarea campaniei de vaccinare, și alături de colegi, poate și o parte din personalul medical, uneori, avem senzația că s-a explicat suficient și că oamenii au înțeles. Sunt anumite subiecte, cum este cel legat de posibilitatea modificării ADN-ului, structurii genetice – este clar că nu se întâmplă așa ceva pentru că nu există o interacțiune, ARN mesager nu ajunge în interiorul nucleului, nu ajunge să interacționeze cu materialul genetic celular propriu. El se elimină în câteva zile, în circa maxim cinci zile de la momentul administrării, el doar livrează celulei rețeta după care să producă acea proteină spike”, a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare pentru B1 TV.
Valeriu Gheorghiță spune că „acest ARN se distruge, avem enzime proprii ale celulei care îl distruge și îl elimină”.
„E așa pentru că așa funcționează sinteza proteinelor și sunt studii preclinice. Înainte de a începe studiile la gazda umană, la om, se fac aceste studii preclinice pe animale de laborator și se efectuează practic inclusiv studii la nivel celular, unde se vede că nu mai există acest ARN de tip mesager. Acest ARN se distruge, avem enzime proprii ale celulei care îl distruge și îl elimină”, a adăugat oficialul.
Fertilitatea nu este afectată de ARN-ul mesager, iar persoanele vaccinate nu s-au confruntat cu astfel de probleme.
„În ceea ce privește fertilitatea, iarăși, lucrurile sunt foarte clare, nu influențează sub nicio formă fertilitatea, nici masculină, nici feminină, iar aici avem în schimb date care ne arată că trecerea prin boală, cel puțin la bărbați, ar putea să fie asociată cu probleme de dinamică sexuală și cu alterarea calității lichidului seminal, deci aici avem, dimpotrivă, date care ne arată că infecția cu SARS-CoV-2 ar putea crea probleme. La persoanele vaccinate nu s-au identificat astfel de probleme”, a mai afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare.