Antena 3 CNN Actualitate Val de cutremure în România! Cinci seisme în doar 12 ore

Val de cutremure în România! Cinci seisme în doar 12 ore

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 08:38 17 Feb 2023 Modificat la 08:38 17 Feb 2023
cutremur
Val de cutremure în România! Cinci seisme în doar 12 ore | ”Hai să mergem, că murim!” Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Încă 5 cutremure s-au produs în Oltenia, în ultimele 12 ore. Este vorba despre cinci cutremure la adâncimi foarte mici. Acestea au avut magnitudini cuprinse între 2,9 şi 3,1 pe Richter.  

Noile cutremure din Oltenia au avut loc după cele două șocuri puternice, din 13 februarie, de 5,2 și din 14 februarie, de 5,7 pe Scara Richter.  

Seismologii au anunțat că zona seismică este considerată acum una de risc, la fel ca Vrancea. 

Iar oamenii din Gorj trăiesc acum cu teamă, după cutremurele puternice. În localitatea Leleşti, de exemplu, nu mai este casă care să nu aibă pereții crăpați sau dărâmați. 

Citește și: Noua hartă seismică prezentată de INFP: "Lucrurile în continuare se mișcă"

Specialiștii Institutului pentru Fizica Pământului monitorizează zona, în timp ce autoritățile cer ajutor urgent pentru expertizarea clădirilor. 

”Am auzit o bubuitura foarte puternica și a venit un suflu, și soția a zis hai sa mergem ca murim, murim! Și zburau țiglele de pe casă, am rămas cu imaginea asta... 

Am muncit și într-o clipă se duce totul, însă nu avem nicio putere în fața naturii”.

Sunt poveștile dramatice ale oamenilor din Leleşti, Gorj, acolo unde a fost epicentrul cutremurului. În doar câteva minute, agoniseala lor de-o viață a dispărut. Şi-au strâns lucrurile, au lăsat în urmă dezastrul, iar acum încearcă să găsească soluții. 

Și la mai puțin de 10 kilometri, în Arcani, situația e aceeași. Oamenii spun că nu mai pot dormi de frică și cer ajutorul autorităților. 

Situația din Gorj este una delicată. Pe lângă casele distruse, mai multe școli din zonă au tencuiala căzută sau pereții fisurați. De luni elevii ar trebui să revină în bănci, însă prefectul a anunțat că întoarcerea din vacanță va fi amânată din motive de siguranță. De altfel, în zonă, specialiștii de la INFP au montat aparate cu senzori şi stații GPS pentru a măsura și cele mai mici cutremure. 

320 de replici după cutremurele din Gorj

”Până la această oră au fost 320-325 de replici după cutremurul din Gorj. Este o activitate normală după un șoc așa de mare, la un cutremur de suprafață. Activitatea replicilor poate să se întindă pe timp de o lună, chiar și două luni. Din experiența altor zone din România, cum e cea de la Galați din 2013, au fost replici din septembrie până în decembrie. Este posibil ca și în Gorj să avem aceeași manifestare.

Deocamdată replicile se situează în marja de 1 grad, până la 4,2 cât a fost ieri.

După ce se termină acest roi de cutremure, pe o perioadă mare, va urma o perioadă de liniște, dar poate va mai da ceva puseuri din când în când. Și Galațiul dă, dar acolo sunt cutremure de magnitudine 3, 4, mai sunt două cutremure mici, și gata, se oprește”, a declarat Constantin Ionescu, directorul INFP, la Digi24.

×
Etichete: cutremur
x close