Vaccinul Cantgrip, testat pe copii la Arad şi la Timişoara, nu este autorizat de către Agenţia Europeana a Medicamentelor. Autorităţile române se apără şi spun că atâta timp cât Cantgrip este folosit doar în România nu este necesar acordul instituţiilor Uniunii Europene. Dezvăluirile apar în ediţia de vineri a ziarului
România liberă.
Reprezentanţii Agenţiei Europene a Medicamentelor au explicat că firma farmaceutică ce testează vaccinul Cantgrip pe copii la Arad şi la Timişoara nu a contactat niciodata instituţia europeană pentru a cere autorizarea vaccinului Cantgrip, împotriva gripei porcine.
Autorităţile de la Bucureşti se justifică spunând că vaccinul nu a avut nevoie de autorizare europeană, pentru ca producătorul este autohton, iar produsul este folosit doar în România. Cu toate acestea, reacţiile adverse la Cantgrip se înregistrează la Centrul Naţional de Farmaco-Vigilenţă şi sunt prezentate, ulterior, într-o bază de date a Agenţiei Europene.
Agenţia Europeană a Medicamentelor este singura structură europeană autorizată să evalueze şi să recomande comercializarea medicamentelor în interiorul Uniunii Europene. Instituţia a recomandat, până în prezent, doar patru vaccinuri împotriva gripei noi, toate fabricate în Elveţia şi în Marea Britanie.
Există însă nemulţumiri la adresa Agenţiei. Comisia Europeană, dar şi către experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, au reproşat faptul că Agenţia Europeană a Medicamentelor a aprobat în grabă vaccinurile, fără ca acestea să fie testate suficient.
Antena 3