ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Deşi campanie de vaccinare a elevilor şi studenţilor contra virusului AH1N1 a început oficial luna trecută, pe 26 noiembrie, în toată ţara, unele facultăţi au primit vaccinurile de-abia săptămâna aceasta. De exemplu, Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) a primit dozele luni, iar marţi, pe 8 decembrie şi-a deschis uşile cabinetului medical din complexul studenţesc Moxa, pentru a primi studentţii doritori de vaccinarea contra gripei porcine. Antena3.ro a stat de vorbă cu cadrele medicale ale cabinetului şi a aflat în ce constă concret vaccinarea împotriva noii gripe care a atins şi România şi din cauza căreia 14 persoane cu boli cronice au murit din cauza gripei porcine.
O jumătate de oră: atât durează vaccinarea unui student, procedeu care implică informarea acestuia de către medic asupra vaccinului şi reacţiilor adverse ale acestuia, ca apoi să se finalizeze cu ?înţepătura? care îl poate imuniza pe student contra gripei porcine. În acelaşi timp, vaccinul nu este obligatorii, iar la cabinetele medicale ale şcolilor şi facultăţilor se pot prezenta doar elevii şi studenţii care doresc să se vaccineze contra gripei porcine.
Prima zi de vaccinare a strâns la cabinetul medical al ASE opt studenţi, mai exact studente, dintre care şase studiază la master în cadrul Academiei, iar celelalte două sunt înmatriculate în anul al treilea. Deşi numărul studenţilor a fost restrâns în prima zi, în cea de-a doua zi de campanie s-au prezentat şi mai puţini, respective trei studente la master, pe lângă care s-a vaccinat şi un cadru universitar.
?Cabinetul medical al Academiei de Studii Economice a primit 500 de doze de vaccin împotriva gripei porcine, iar dintre cei 30.000 de studenţi s-au prezentat în primele două zile de campanie 11 studenţi, dar şi un professor universitar şi care s-au vaccinat contra noului virus?, explică pentru Antena3.ro medical de serviciu din cadrul cabinetului din complexul Moxa.
În cadrul ASE, campania de imunizare durează de marţi, 8 decembrie şi până vineri, 10 decembrie, deoarece urmează vacanţele şcolare, după cum spune pentru Antena3.ro acelaşi medic.
?Vaccinarea contra gripei porcine este de fapt un procedeu, pentru că prima oară îi informăm pe studenţi despre ce presupune aces vaccine şi care sunt reacţiile adverse, îi rugăm de asemenea să citească şi informaţiile afişate la avizierul cabinetului. Apoi le luăm temperature, le facem fişă medicală şi în final îi vaccinăm în braţ împotriva gripei porcine. După vaccinare le recomandăm studenţilor să rămână în sala de aşteptate încă 15-20 de minute, pentru a putea observa dacă apar reacţii adverse la vaccine şi timp de 30 de zile ţinem legătura cu ei telefonic, pentru a observa eventualele simptome de după vaccinare şi starea în care se află aceştia?, detaliază medicul de serviciu pentru Antena3.ro
Vaccinul care imunizează persoanele împotriva virusului noii gripe şi care este realizat de Institutul Cantacuzino din Capitală are o cantitate de 0,5 mililitri şi trebuie depozitat în frigider.
Antena3.ro