Antena 3 CNN Actualitate Vaccinul AstraZeneca - Oxford, rezultate dezamăgitoare. Eficienţa sa este mult mai redusă comparativ cu competitorii Pfizer şi Moderna

Vaccinul AstraZeneca - Oxford, rezultate dezamăgitoare. Eficienţa sa este mult mai redusă comparativ cu competitorii Pfizer şi Moderna

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 12:00 23 Noi 2020 Modificat la 12:00 23 Noi 2020
o_1enq5k3oscn82so184v1a84g9bb.jpg

Astfel, testele extinse arată o eficienţă de doar 70%, în condiţiile în care companiile Pfizer şi Moderna au anunţat anterior că vaccinurile dezvoltate de aceste companii au o eficienţă de 95%.

Totuşi, acest vaccin este mai ieftin şi poate fi stocat mai uşor decât cele două menţionate anterior. 

Premierul britanic Boris Johnson a salutat rezultatele publicate luni, numindu-le "fantastice".

BBC relatează că cercetătorii împlicaţi în elaborarea acestui produs au comprimat în 10 luni un proces de dezvoltare care, în mod normal, durează 10 ani.

Efect secundar neaşteptat: în ce condiţii eficienţa vaccinului Oxford poate creşte la 90%

La testarea pe scară largă au participat peste 20.000 de voluntari, jumătate dintre aceştia fiind din Regatul Unit iar jumătate, din Brazilia.

Rezultatele indică faptul că, din grupul celor care au primit vaccinul, 30 de persoane au dezvoltat infecţia cu COVID-19 iar din grupul celor care au primit o substanţă fără efect farmaceutic s-au infectat 101 persoane.

Un rezultat care îi bulversează pe cercetători este acela că eficienţa vaccinului AstraZeneca - Oxford creşte la 90% în cazul persoanelor cărora li s-a administrat doar o jumătate de doză, urmată de o doză întreagă la interval de o lună.

În cazul subiecţilor care au primit doze întregi la interval de o lună, eficienţa este de doar 62%. Savanţii nu s-au pus de acord asupra cauzelor acestui fenomen.

Program de vaccinare în masă, din decembrie, în Marea Britanie

Oricum, acest vaccin nu poate fi utilizat până la aprobarea sa de către organismele de reglementare din Regat.

Guvernul britanic a făcut o pre-comandă de 100 de milioane de doze, care ar trebui să fie suficiente pentru imunizarea a 50 de milioane de persoane.

Producătorul are 4 milioane de doze pregătite de livrare, cu perspectiva producerii altor 96 de milioane.

Guvernul de la Londra a anunţat în săptămânile anterioare că va aplica un program de vaccinare în masă din luna decembrie. Rezidenţii din azilurile de bătrâni şi îngrijitorii acestora vor fi primii beneficiari, urmaţi de personalul medical şi de persoanele cu vârste peste 85 de ani.

×
Etichete: vaccin oxford
x close