De asemenea, şi persoanele care sunt răcite sau au contractat virusul Sars CoV-2 şi nu au simptome nu sunt în pericol, dacă fac vaccinul contra COVID, spune medicul Carmen Dorobăţ, potrivit dcnews.ro.
"Strategia actuală de vaccinare nu pune în discuție prezența virusului Sars CoV-2 în momentul vaccinării.
Dr. Dorobăţ: Se blochează înmulțirea virusului în organism
De altfel, modul în care acționează acest vaccin la nivel molecular nu poate decât să ajute la o apărare în fața virusului Sars CoV-2, pentru că îi blochează receptorii de intrare celulară și deci implicit înmulțirea virusului în organismul nostru. Deci, nu este contraindicație medicală", a explicat dr. Carmen Dorobăţ, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
În ceea ce priveşte persoanele cu boli cronice, acestea trebuie să aibă o reevaluare din partea medicului specialist.
"În momentul în care capacitatea de apărare a organismului este profund afectată, poate afecta lanțul metabolic de la nivel celular implicit și deci finalitatea bună a vaccinului în organism. Deci, aș sfătui persoanele care au boli cronice să aibă un aviz din partea medicului specialist.
Cei cu boli cronice, aviz de la medicul specialist
În momentul în care i se administrează vaccinul să fie într-o perioadă de stabilitate a bolii de fond, indiferent că vorbim despre insuficiență renală sau hepatică", a precizat medicul Carmen Dorobăț.
"După vaccinare, de regulă, nu avem de ce să avem probleme deosebite. Chiar eu am primit rapelul, deși am trecut prin infecția cu Sars CoV-2. Nu mă aștept să fie probleme deosebite", a mai spus Dorobăț.