Cei trei medici infecționiști au vorbit în exclusivitate pentru Antena 3 și depre riscurile pe care le presupune vaccinul împotriva coronavirus.
Radu Tudor: Pentru afecțiunile cardiace, care sunt recomandările cu prioritate?
Adrian Marinescu: Toți cei care au afecțiuni cronice cardiace, și nu numai cardiace, în primul rând ar trebui să se vaccineze. Și asta pentru că sunt persoane vulnerabile.
Radu Tudor: Am voie să mă vaccinez dacă am limfom?
Simin Florescu: Da, ar avea șansa să răspundă la un vaccin, despre asta este vorba. Nu că ar fi contraindicat. Ci de posibilitatea unei persoane cu o imuno-supresie importantă să nu dea rezultatele scontate. Deci să nu aibă eficiență, ăsta este principalul risc.
Radu Tudor: Ce fac cei care au astm bronșic și alergii? Se vaccinează sau nu?
Alexandru Marinescu: Cu siguranță că se vaccinează. Discuția legată de alergii e în felul următor. Contraindicație cel puțin formală la vaccinare ar avea cei care au un istoric de alergie severă, ca de exemplu șoc anafilactic.
Simin Florescu: Trebuie să fie alergic la polietilenglicol ca să facă o alergie severă la acest vaccin. În rest, faptul că ești alergic la ambrozie și la polen, asta nu înseamnă că ai contraindicație vaccinul.
Radu Tudor: Cei care fac dializă și care au afecțiuni renale se vaccinează?
Simin Florescu: Bineînțeles că se vaccinează. Intră la categoriile de risc acești pacienți și sunt chiar printre primii care ar trebui vaccinați.
Radu Tudor: Afecțiunile renale?
Alexandru Rafila: Să știți că în rândul pacienților dializați mortalitatea a fost foarte ridicată pentru cei care au trecut prin boală și cred că este una dintre categoriile care trebuie vaccinată cu prioritate.
Radu Tudor: Cei cu boli autoimune se pot vaccina?
Simin Florescu: Da, fac parte din aceleași categorii de risc, cei cu boli autoimune. Dar, încă o dată, totul depinde de momentul în care se află ei din punct de vedere al terapiei sau al evoluției bolii respective. Și riscul nu este atât al vaccinului, cât riscul de a nu face suficienți anticorpi.