Antena 3 CNN Actualitate Ce trebuie să ştim înainte de a face vaccinul anti-COVID. Dr. Marinescu: ”Riscăm dacă nu mergem la administrarea pentru a doua doză!”

Ce trebuie să ştim înainte de a face vaccinul anti-COVID. Dr. Marinescu: ”Riscăm dacă nu mergem la administrarea pentru a doua doză!”

Andreea Cigolea
3 minute de citit Publicat la 10:45 15 Ian 2021 Modificat la 10:45 15 Ian 2021
Ce trebuie să ştim înainte de a face vaccinul anti-COVID. Dr. Marinescu: ”Riscăm dacă nu mergem la administrarea pentru a doua doză!”

Medicul infecționist Adrian Marinescu a explicat la rubrica ''Sfat de sănătate'' cu Andreea Cigolea ce trebuie să ştim înainte de a face vaccinul anti-COVID.

''Medicii de familie îşi cunosc cel mai bine pacienţii. E vorba de absolut toţi pacienţii care a boli cronice dovedite, din istoric, sau cei care au peste 65 de ani.  Cei care au peste 65 de ani, de obicei sunt şi bolnavi cronici. 

Bolile cronice care ne lasă să ne vaccinăm anti-COVID

Toate bolile cronice știute ne lasă să ne vaccinăm. Începând de la cele hepatice, renale, diabet zahăr, cardiovasculare, practic, toate asbolut bolile cronice care apar înregistrate în sistemul medical și aici ține de medicul de familie. El va avea niște liste și aici putem lua legătura cu el. Cel mai bine ar fi să facem în acest fel. Putem să intrăm și pe site. Ar trebui, dacă introducem CNP-ul, să primim un răspuns, să știm exact în ce etapă de vaccinare intrăm. Și lucrul acesta este foarte ușor de făcut.

Cum demonstrăm că avem o boală cronică

Acele documente tot la medicul de familie vor ajunge. O boală ca să fie cronică presupune un interval de timp, că altfel se numește acută. Cum demonstrăm că avem o boală cronică

E adevărat care va fi și care va dinamica de vaccinare, câți vor putea fi vaccinați într-o zi. Cred că medicul de familie va stabili clar apropo de pacienții pe care îi are, sau sistemul online ne va spune foarte clar. Persoana respectivă va fi programată în ziua de, la ora de, la locul X.

Contraindicații după vaccinarea anti-COVID

Vorbim de situațiile în care nu apar efectele adverse. Atenție, efecte adverse, nu mă refer la cele care sunt la locul de infectare sau o simptomatologie generală care trece în 24 de ore. Nu există practic niște lucruri pe care nu trebuie să le fac, în condițiile în care nu am efecte adverse notabile. 

Tratamentele care nu ne lasă să ne vaccinăm

Din datele pe care le avem, nu există aceste interferențe sau interacțiuni medicamentoase demonstrate până în acest moment. Dacă vă uitați în urmă, nici în cazul celorlalte vaccinuri nu au existat.

Ce facem dacă suferim de cancer și vrem să ne vaccinăm

În momentul în care cineva are de exemplu, un diagnostic oncologic, are un tratament care presuspune o scădere importantă a imunității. Aici e de discutat apropo de contraindicația la vaccinare. Marea problemă este că s-ar putea ca eficacitatea să nu fie cea pe care ne-o dorim. Nu înseamnă că îi face rău, dar s-ar putea ca acea persoană să aibă o eficacitate mai mică, adică să obțină mai greu anticorpii.

Ce riscăm dacă nu facem a doua doză la 21 de zile

Eu vreau să cred că este suficient de important să facem a doua doză, în așa fel încât să ne amânăm programul. Dacă avem o simptomatologie acută care împiedică vaccinarea putem să amânăm pentru o perioadă scurtă de timp, având niște condiții medicale clare. 

Mai purtăm sau nu mască după vaccinare?

Aici e o întrebare principială. Dacă am fi toți vaccinați, da. Dar dumnevoastră în momentul în care ieșiți pe stradă sau mergeți în altă parte veți da și de oameni care nu sunt vaccinați din considerente practice. Altfel aș pune problema. În momentul în care imunizarea la nivelul populației ar fi la nivel de majoritate, minim 60%, ideal 70-80% , da, atunci urmează măsurile de relaxare, nu vorbim doar de mască. Vorbim de distanțare, vorbim de tot ceea ce avem ca restricții acum. Aceste măsuri de relaxare vor veni treptat, așa cum se întâmpla și cu restricțiile. Nimic nu este peste noapte, dar, anul 2021 chiar cred că va face diferența. Cei care se vaccinează pot sta un pic liniștiți, pentru că întradevăr, acolo se pune problema că, ei fiind vaccinați nu se vor îmbolnăvi, nu vor face forme importante, ba chiar probabilitatea de transmitere este clar redusă, dar asta este o situație ideală care nu există în practic, pentru că acei oameni ies, interacționează mai departe, acele persoane nu sunt vaccinate. De asta spuneam că până în vară e nevoie de un interval până când facem această imunizare'', a explicat dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase.

×
Etichete: Sfat de sănătate
x close