Antena 3 CNN Actualitate Va fi adus Hayssam în ţară? MAE: România a transmis Siriei un proiect privind extrădarea

Va fi adus Hayssam în ţară? MAE: România a transmis Siriei un proiect privind extrădarea

4 minute de citit Publicat la 22:32 07 Ian 2010 Modificat la 22:32 07 Ian 2010
Va fi adus Hayssam în ţară? MAE: România a transmis Siriei un proiect privind extrădarea
La trei ani după ce a fugit din România, sirianul Omar Hayssam este foarte aproape de a fi extrădat. Asta după ce România şi Siria au încheiat un acord în acest sens.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis autorităţilor siriene un proiect de tratat privind extrădarea lui Omar Hayssam, elaborat de Ministerul Justiţiei, a anunţat Biroul de presă al MAE, citat de Mediafax.

Potrivit oficialilor de la MAE, Ministerul Justiţiei este ?autoritatea competentă în domeniul cooperării judiciare internaţionale, inclusiv în ceea ce priveşte chestiuni legate de extrădare?.

Proiectul de tratat privind extrădarea lui Omar Hayssam se află în prezent în analiza autorităţilor siriene, susţin oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe. Biroul de presă al MAE nu precizează însă data la care a fost trimis proiectul şi nici nu face publice detalii despre acesta.


Ministerul Justiţiei confirmă că a înaintat, pe canale diplomatice, un proiect de tratat privind extrădarea între România şi Republica Arabă Siriană. Până acum, Ministerul Justiţiei nu a fost sesizat însă de partea siriană în legătură cu acest proiect.

Surse susţin că înţelegerea dintre România şi Siria are şi un important conţinut economic, negociat încă din 2008, când două delegaţii oficiale româneşti au vizitat Siria. Atunci s-a încheiat şi un acord de protejare reciprocă a investiţiilor, semnat de miniştrii de Finanţe ale celor două ţări, acord urmat de vizita preşedintelui Traian Băsescu în Siria.

Acum mai este aşteptată şi desecretizarea dosarului răpirii. Şeful statului declara, în timpul campaniei electorale, că va cere, după alegeri, desecretizarea dosarului Hayssam, pentru perioada premergătoare răpirii celor trei jurnalişti în Irak.

Omar Hayssam este condamnat la 20 de ani închisoare pentru terorism,în dosarul răpirii celor trei jurnalişti români. Sirianul este urmărit internaţional, iar fuga sa din România face obiectul unui alt proces, aflat pe rol la Curtea de apel Oradea.




Omar Hayssam, în atenţia DIICOT din cauza mai multor activităţi ilegale


Omar Hayssam a început să aibă probleme cu legea în 2005, când a intrat în atenţia DIICOT din cauza mai multor afaceri dubioase. A pus la cale răpirea ziariştilor, pentru a scăpa de dosare. Hayssam trebuia să apară ca un erou, dacă planul îi mergea. După ce a fost arestat, şi apoi eliberat pe motive medicale, a reuşit să fugă tocmai în Siria. Numai că a ajuns după gratii şi în ţara natală, pentru subminarea puterii de stat.

Prosper om de afaceri, Omar Hayssam a intrat în rândurile PSD din anul 1994. În timpul campaniei electorale din 2000 a aparut şi în preajma unor lideri PSD, şi chiar a luat masa cu Ion Iliescu, după cum au demonstrat mai multe poze publicate de Evenimentul Zilei. Hayssam era unul dintre oamenii de afaceri care însoţeau, cu prilejul unor vizite, delegaţiile oficiale conduse de preşedinte.

În 2005, omul a fost exclus de filiala PSD Bucureşti.

Hayssam a intrat în atenţia DIICOT, din cauza mai multor activităţi ilegale.

Pe 28 martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi, din centrul Bagdadului. Odată cu ei a fost luat ostatic şi Mohammad Munaf, ghidul lor. A doua zi, a intrat în scenă omul de Omar Hayssam. Acesta a declarat că a primit două telefoane din Irak prin care se solicita o răscumpărare de patru milioane de dolari în schimbul eliberării ostaticilor.

Hayssam a fost arestat după numai câteva zile. Pe lângă acuzaţiile privind infracţiuni economice, el era acuzat de implicare în răpirea ziariştilor. Conform fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, Hayssam trebuia să apară ca un erou şi să fie scăpat de dosare, în urma planului de răpire.

Criza ostaticilor din Irak a luat sfârşit pe 22 mai 2005, când a fost anunţată eliberarea acestora.

Hayssam a fost încarcerat aproape un an, dar eliberat pe motive de boală. Sirianul a fugit din ţară în vara lui 2006.

După fuga lui, procurorul de caz, Ciprian Nastasiu a fost sancţionat pentru fuga din ţară a sirianului şi şi-a dat demisia din magistratură. Nastasiu a început să ancheteze pe cont propriu fuga teroristului.
În timpul investigaţiilor, a fost sunat chiar de sirian, din Liban. Acesta i-a dezvăluit că a părăsit ţara bordul unui avion şi nu cu o navă, cum se vehiculase. Printre altele, Hayssam i-a spus şi că serviciile secrete ştiau de plecarea sa şi au avut acordul tacit al preşedintelui Băsescu, după cum se arată în cartea "Prădarea României", de Victor Gaetan.

Pe data de 13 iunie 2007, Hayssam a fost condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare, pentru organizarea răpirii jurnaliştilor români în Irak.

În octombrie 2008, jurnaliştii sirieni anunţau că omul de afaceri a ajuns în arest, acuzat de doua fapte de atingere a siguranţei naţionale.

Cazul său a fost discutat şi în întâlnirea dintre Traian Băsescu şi omologul său de la Damasc.

Numele lui Hayssam a apărut din nou în prim plan în timpul campaniei electorale pentru prezidenţiale. mai multe stenograme ale discuţiilor pe care Hayssam sau Mohamad Yasinn le-au avut au fost făcute publice. În acestea se vorba despre "profesorul", iar mai multe voci au susţinut că de fapt acesta este chiar preşedintele Traian Băsescu.

Antena3.ro

×
Etichete: Omar Hayssam Siria
x close