Update 11:15 Acordul pentru cablul electric submarin care leagă Asia Centrală de Europa a fost semnat la București de președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, și prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban
Update 10:30 Ursula Von der Leyen a spus că acordul pentru cablul submarin reprezintă un pas pentru "o întemeiere a viitorului nostru pe o energie sigură și curată".
"Nu numai pentru planeta noastră ci și pentru economiile noastre și pentru independența noastră energetică. De aceea cablul submarin este atât de imortant. Vă aplaud pentru acest program atât de ambițios. Este plin de posibilități pentru viitor. Georgia va avea și ea beneficii, s-ar putea transforma într-un hub pentru energie.
Cablul va putea furniza electricitate și Republicii Moldova și în Balcani. În privința Ucrainei, va ajuta la reconstruirea sectorului energetic al țării și reconstruirea țării
Aștept rezultatele studiului de fezabilitate care e în curs de elaborare. Avem posibilități de a sprijini financiar proiecte de interes comun cu țările vecine. Există interes comun. Cele două țărmuri ale Mării Negre nu au fost niciodată mai aproape", a declarat președinta CE.
Update 10:05 Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a fost primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.
Update 09:45 Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită la Palatul Controceni. Urmează o scurtă întrevedere cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Nicolae Ciucă.
În cadrul întrevederii, președintele Iohannis i-a spus preşedintele Comisiei Europene că semnarea acordului este extrem de importantă și arată încă o dată că Ursula von der Leyen și echipa ei susțin nu numai energia verde, ci și „partea noastră din Europa”.
„Și, pentru că vorbim de partea noastră de Europă și de sprijinul dumneavoastră, vreau să vă mulțumesc dumneavoastră și echipei dumneavoastră pentru tot sprijinul, și a contat foarte mult, în ceea ce privește chestiunea Schengen. Din păcate, nu am ajuns încă la linia de sosire, dar sunt destul de optimist că vom avansa cu o viteză decentă și ne bazăm cu toții pe dumneavoastră și pe Comisie în această privință”, a spus Iohannis.
Preşedinta Comisiei Europene a reiterat sprijinul acordat ţării noastre. "Aş vrea să profit de ocazie să transmit poporului român că susţinem complet aderarea dumneavoastră la Spaţiul Schengen."
"Noi, Comisia, ne-am făcut o misiune din a vă evalua eforturile şi trebuie să spun că a fost un rezultat excepţional şi pozitiv. Îndepliniţi toate cerinţele necesare şi astfel eu voi lucra neobosit alături de dumneavoastră, domnule preşedinte, alături de celelalte state membre, astfel încât să găsim o soluţie cât mai rapid posibil", a transmis Ursula von der Leyen.
La ora 10.00 va începe semnarea acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria și România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.
Ursula von der Leyen și Viktor Orban semnează la București acordul pentru cablul electric submarin care leagă Asia Centrală de Europa
Administrația Prezidențială anunță că acordul va fi semnat de președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, și prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.
"Acordul se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securității energetice naționale și regionale și a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național.
Acordul cvadrilateral interguvernamental va oferi cadrul financiar și tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România și Azerbaidjan, via Georgia și Marea Neagră, și, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria și restul Europei, prin sistemul european de transport", potrivit comunicatului de presă.
Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, și Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în același timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.
În momentul de față, este în curs de realizare studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră, care are termen de finalizare septembrie 2023. În configurația inițială, cablul va fi realizat în șase ani, va ajunge până în România și va avea o lungime de 1195 km, din care 1100 km submarin și 95 km terestru.
Odată finalizat, cablul submarin va stimula comerțul regional de electricitate, va augmenta oportunitățile de export ale țărilor producătoare de energie electrică și va întări securitatea energetică în Europa și în regiunea Caucazului de Sud.
Acordul cuprinde, de asemenea, direcții concrete de cooperare, precum: transportul și furnizarea de energie electrică produsă din surse de energie regenerabile, în Azerbaidjan și Georgia, către Europa; aplicarea de noi tehnologii privind eficiența energetică și conservarea energiei; activități în domeniile producției, transportului și comerțului de energie regenerabilă și hidrogen verde; promovarea cooperării la nivelul autorităților și al investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte în domeniile energie regenerabilă și hidrogen verde; extinderea infrastructurii existente pentru tranzitul de energie electrică produsă din surse de energie regenerabilă.