Pentru laptele de oaie, urmele de iod sunt de 60 de ori mai mici decât limita maximă de normalitate admisă. Referitor la urmele descoperite în apa de ploaie, acestea sunt şi de 100 de ori mai mici decât limita maximă admisă, spun cercetătorii.
Oamenii de ştiinţă mai spun că studiul a avut scopul de a demonstra că norul de la Fukushima a ajuns şi s-a răspândit în întreaga emisferă nordică.
Citiţi studiul care demonstrează prezenţa iodului radioactiv în apa de ploaie din România
Nicolae Zamfir, despre urmele de iod radioactiv:
Testele au fost realizate pe mostre de apă colectate la data de 27 martie, 29 martie şi 2 aprilie, din zona Slănic-Prahova. Studiul arată că nivelul de iod radioactiv descoperit nu pune în pericol viaţa populaţiei sau mediul.
Potrivit directorului Institutului de Fizică Nucleară, urmele de iod radioactiv provin de la centrala nucleară de la Fukushima şi arată că efectele unui accident nuclear pot fi evidenţiate şi la distanţe mai mari de 10.000 de km.
Autorităţile nipone au ridicat nivelul de alertă nucleară la 7, care este maximum pe scara de pericol nuclear, la fel cum s-a întâmplat în 1986 în cazul accidentului de la Cernobîl.
Asta după ce, în noaptea de luni spre marţi, un nou seism puternic a avut loc în largul coastelor Japoniei.