Update 15.20 - Cele şapte persoane ridicate de jandarmi, luni dimineaţă, în timpul protestelor de la Pungeşti şi duse la sediul Poliţiei Judeţene Vaslui, unde au fost întocmite dosare penale, au revenit în zonă, în jurul orei 14, şi susţin că nu vor renunţa la manifestaţii, potrivit Mediafax.
Cele şapte persoane care au fost audiate la sediul Poliţiei Vaslui au spus că li s-au întocmit dosare penale pentru blocarea drumului judeţean Vaslui-Gârceni în momentul în care jandarmii şi utilajele Chevron au intrat în comuna Pungeşti pentru a ajunge în zona unde compania petrolieră deţine în concesiune un teren pe care ar urma să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist.
În plus, unuia dintre protestatari i-a fost întocmit dosar penal şi pentru distrugere, după ce a spart un geam al unei maşini a Jandarmeriei.
"În momentul în care jandarmii au ajuns în zona localităţii Siliştea, oamenii au ieşit în drum pentru a nu permite utilajelor Chevron să treacă prin zonă. Eu am reuşit să mă prind cu mâinile de bara de protecţie a unei maşini de Jandarmerie, moment în care am fost trasă şi târâtă de către jandarmi, după care am fost urcată într-o dubă de intervenţie. În acel timp, haina pe care o aveam pe mine mi-a venit pe ochi, astfel încât am simţit că mă sufoc. În consecinţă, am început să mă zbat puţin şi în acel moment presupun că am spart geamul de la duba Jadarmeriei", a declarat unul dintre liderii protestarilor de la Pungeşti, Zîna Domintean.
Cele şapte persoane care au revenit în zona unde au loc protestele susţin că nu vor renunţa la manifestaţii, fiind "doar o bătălie pierdută, nu şi războiul".
La ora transmiterii acestei ştiri, drumul Judeţean Vaslui - Gârceni este în continuare blocat la ieşirea din localitatea Siliştea, iar aproximativ 50 de localnici, dar şi reprezentanţi ai unor organizaţii nonguvernamentale de protecţie a mediului protestează în faţa gardului de protecţie montat de Jandarmerie de-a latul şoselei. Manifestanţii huiduie de fiecare dată când o maşină a Jandarmeriei intră sau iese din zona de protecţie.
Şeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a declarat că în urma incidentelor de la Pungeşti şapte persoane au fost duse la Poliţie, o persoană a fost amendată cu 500 de lei, în timp ce pentru alte şase au fost întocmite dosare penale, pentru blocarea intenţionată a unui drum.
"Jandarmii au procedat corect" în cazul scandalului de la Pungeşti, a declarat, luni, prim-ministrul Victor Ponta.
"Cred că România poate fi o ţară democratică şi puternică dacă toţi respectăm legile şi dacă nu acceptăm - şi nu vom accepta - ca 20, 30, 50, 70 de oameni să încalce legea. Acolo e vorba despre o proprietate privată. Cei de la Chevron îşi pun gard, îşi păzesc o proprietate privată. Şi dacă era vorba de proprietatea privată a oricărui om din această ţară, chiar şi de terenul de la Nana, tot la fel procedam, şi anume dacă veneau nişte oameni care ocupau ilegal un teren trimiteam forţele statului ca să aplice legea", a spus Ponta.
Pe 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.
Au urmat proteste ale localnicilor, iar Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunţat apoi că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.