Unul dintre caii de la Letea trimişi la moarte într-un abator a murit pe drum, după ce a stat ore în şir, închiş în camion, fără mâncare şi apă. Un altul este în stare critică şi va fi eutanasiat. Caii au fost duşi la o fermă din fermă din localitatea Urleasca, din judeţul Brăila, unde li s-au acordat îngrijiri medicale, au fost adăpaţi şi hrăniţi, organizaţia Vier Pfoten fiind implicată în salvarea acestor animale.
Camionul care transportă caii spre abatorul din Covasna s-a oprit în judeţul Brăila.
Poliţia animalelor are de gând să meargă până la preşedintele Băsescu pentru a salva caii.
Caii au fost duşi la o fermă din fermă din localitatea Urleasca, din judeţul Brăila, unde li s-au acordat îngrijiri medicale, au fost adăpaţi şi hrăniţi, organizaţia Vier Pfoten fiind implicată în salvarea acestor animale.
Mai mulţi cai se aflau într-o stare critică, specialiştii nedându-le şanse de supravieţuire, informează
Mediafax.
Poliţişti de la Serviciul Ordine Publică din cadrul IPJ Brăila au întocmit dosar penal pentru rele tratamente aplicate animalelor, iar la recomandarea reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila, sâmbătă, s-a dispus măsura transportării cailor în ferma din localitatea Urleasca, închiriată de asociaţiile pentru protecţia animalelor.
În momentul debarcării cailor la Urleasca, mulţi s-au prăbuşit din cauza faptului că au stat înghesuiţi în camion şi au amorţit, dar şi din cauza epuizării, ei nefiind adăpaţi pe parcursul celor peste 300 de kilometri cât a rulat transportul, până a fost oprit de Poliţie.
Surse din cadrul autorităţii sanitar-veterinare spuneau, vineri, că 19 din cei 49 de cai urcaţi în transportul către abator suferă de anemie infecţioasă, iar carnea animalelor, care au fost vândute de localnicii din C. A. Rosetti, va fi exportată pentru consum.
"Oamenii de-acolo au vrut să vândă 49 de cai asupra cărora, din punctul nostru de vedere, conform actelor doveditoare, aveau drept de proprietate. Noi le-am făcut analizele şi am constatat că 19 dintre ei au anemie infecţioasă. Conform legii, aceştia sunt obligatoriu abatorizaţi. Pentru restul nu există niciun fel de restricţie la transport şi vânzare, conform legii române, atât timp cât tranzacţia este legală şi poate fi demonstrată cu acte", declarau sursele citate.