Un bucureştean dintr-o sută are acasă un pistol pentru autoapărare. Cifra nu e tocmai îngrijorătoare, dar ideea e că din ce în ce mai mulţi români se simt în nesiguranţă în propria casă şi încearcă să se protejeze cum pot.
În Bucureşti sunt peste 31.000 de arme deţinute legal. 13.000 dintre ele sunt letale şi sunt deţinute de puţin peste 11.000 bucureşteni cu permis de port-armă. Cine sunt aceşti oameni?
?Demnitari, parlamentari, poliţişti sau militari?, a răspuns comisarul Viorel Raicu, de la Poliţia Capitalei.
Cele mai multe arme sunt cele neletale. Pistolul de autoapărare cu bile de cauciuc este cel mai căutat, tocmai din cauza crizei.
?Majoritatea susţin că s-au înmulţit infracţiunile, au venit foarte mulţi care au spus că le e frică să mai stea în casă?, a declarat Ioan Paul, directorul general al unei firme de profil.
Aproape 16.000 de bucureşteni deţin peste 18.000 de arme neletale. Pistoale cu gaze sau cu bile. Dacă majoritatea şi le-a cumpărat pentru autoapărare, unii nu ezită să scoată pistolul în trafic şi să-şi facă singuri dreptate.
Ultima dată s-a întâmplat sâmbăta trecută. Un individ a tras cu un pistol cu bile de cauciuc în mai mulţi taximetrişti. Iar poliţiştii spun că nu are permis de port-armă.
În primele trei luni ale anului 1.245 de arme au fost confiscate în toată ţara, pentru că posesorii nu le deţineau legal, sau pentru că au fost implicaţi în incidente. 526 de arme erau letale iar 719 neletale.
Dacă nu sunt cumpărate la negru, armele sunt înregistrate la poliţie. Pentru un pistol cu bile este nevoie de fişă medicală, psihologică, cazier, poză, taxă şi buletin.
Capitala este pe primul loc la numărul de deţinători legali de arme. Un bucureştean dintr-o sută are un pistol în casă. În toată ţara sunt înregistrate 105.379 de arme letale, iar numărul celor neletale este de 71.134.
Observator