Antena 3 CNN Actualitate Unul din doi români adulţi fumează

Unul din doi români adulţi fumează

1 minut de citit Publicat la 16:27 10 Iul 2007 Modificat la 16:27 10 Iul 2007
Unul din doi români adulţi fumează
Prevalenţa fumatului la femeile din România s-a dublat, crescând alarmant în rândul adolescentelor şi al femeilor tinere, în timp ce la bărbaţi a rămas constantă în ultimii 15 ani. Un studiu realizat în perioada aprilie-iunie de ISRA Center Marketing Research relevă că 46,6% din populaţia României cu vârsta peste 18 ani fumează cel puţin o ţigară pe zi.
Bărbaţii sunt cei care fumează într-o proporţie semnificativ mai mare, comparativ cu femeile, astfel că, din totalul populaţiei masculine, 59,2% fumează cel puţin o ţigară pe zi, în timp ce în cazul doamnelor incidenţa este mai redusă: 34,5%. Femeile sunt fumătoare mai ?uşoare? - cele mai multe fumează maxim 15 ţigări pe zi, în timp ce majoritatea bărbaţilor fumează zilnic peste 15 ţigări.

Conform celor mai recente statistici, în România fumatul omoară 33.000 de persoane pe an. Peste 70% dintre acestea au vârste cuprinse între 35 şi 69 de ani. Potrivit aceloraşi statistici, fumătorii care mor prematur ar mai fi putut trăi în medie 21 de ani. Cele mai frecvente cauze de mortalitate la fumătorii din România sunt bolile cardiovasculare (50%), cancerul (40%) şi afecţiuni ale aparatului respirator. În fiecare an apar peste 8.500 de cazuri noi de cancer pulmonar, aproximativ 85% dintre acestea având drept cauză fumatul.

Românii care fumează reprezintă peste 30% din populaţia activă, 44% dintre bărbaţi şi 17,5% din femei, lucru care ne situează printre primele zece ţări din Europa, din acest punct de vedere. Jumătate dintre români au început să fumeze înainte de 20 de ani şi alţi 33% au început să fumeze între 20 şi 25 de ani.

La nivel mondial, numărul fumătorilor este în creştere, estimându-se că până în 2025 acesta va fi de 1,7 miliarde. Peste 80% dintre fumători trăiesc în ţările mai puţin dezvoltate. În Europa, aproximativ 1,2 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza bolilor provocate de fumat, iar numărul de decese asociate cu boli generate de fumat va fi în 2030 de peste 10 milioane.

Unu din doi fumători ar putea muri din cauza acestor boli, jumătate dintre aceştia în perioada activă a vieţii. Principalele riscuri asociate fumatului sunt accidentele cardiovasculare - prima cauză de mortalitate la nivel mondial, dar acest viciu poate duce şi la accidente cerebrovasculare - a doua cauză de mortalitate în lume. Fumatul este de asemenea asociat cu cancerul de plămâni sau cel de stomac, însă poate afecta aproape orice organ al corpului.

Rompres

×
x close