Antena 3 CNN Actualitate Unul din 10 români nu a auzit de Mihai Eminescu

Unul din 10 români nu a auzit de Mihai Eminescu

1 minut de citit Publicat la 14:27 29 Mai 2007 Modificat la 14:27 29 Mai 2007
Unul din 10 români nu a auzit de Mihai Eminescu
Aproximativ 10% dintre români sunt ignoranţi în domeniul culturii, neştiind cine este Mihai Eminescu şi nefiind capabili să nominalizeze un scriitor, un sculptor sau un regizor străin sau autohton, arată rezultatele ultimului barometru cultural pentru anul 2006. Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, a remarcat că există un clivaj cultural ridicat între cunoscătorii de elită şi cei care nu au cunoştinţe sau preocupări culturale.

În urma unor teste de notorietate, a reieşit că 18% din populaţia ţării reprezintă clasa culturală de 'mijloc'. Populaţia 'ignorantă' este reprezentată de 35% dintre respondenţi, iar cea cultă - de 22%. Cunoscătorii de elită sunt aproape jumătate dintre locuitorii oraşelor mari şi foarte mari. Bucureştiul, însă, are o clasă de mijloc mult mai numeroasă, precum şi un grup puternic 'culturalizat'. Acest lucru este datorat şi faptului că atrage numeroşi absolvenţi de facultate.

Numărul celor care merg lunar la teatru se află în creştere. Aproape o cincime din populaţie consumă oferte culturale precum teatrul sau opera. În ceea ce priveşte Capitală, media frecventării domeniilor culturale ajunge la 60%, iar la nivel naţional, aceasta este de 20%.

În ultima perioadă a crescut numărul românilor care frecventează muzeele (mai ales de istorie şi de artă) şi că sălile de operă şi de teatru - în Capitală şi în provincie - sunt arhipline.

Turismul cultural ocupă un loc semnificativ în opţiunile românilor. 90% dintre respondenţi şi-au petrecut concediul în ţară. Printre cei care au vizitat diverse obiective culturale, opţiunile s-au împărţit în felul următor: cetăţi (27%), situri arheologice (16%), biserici (14%), mănăstiri (12%), case memoriale (11%), ateliere de creaţie (9%), magazine de artizanat (5%).

Studiul, finanţat de Ministerul Culturii şi Cultelor, şi realizat de Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii şi de Metro Media Transilvania, în lunile noiembrie-decembrie 2006, are o marjă de eroare de +/- 2,9%. El a fost efectuat pe un eşantion de 1.485 de subiecţi, cu vârste de peste 15 ani.

Rompres

×
x close