Antena 3 CNN Actualitate Universităţile din România au ratat principalele topuri internaţionale

Universităţile din România au ratat principalele topuri internaţionale

2 minute de citit Publicat la 10:05 22 Sep 2010 Modificat la 10:05 22 Sep 2010
Universităţile din România au ratat principalele topuri internaţionale

România este codaşa Europei la capitolul inteligenţă, după cum au dovedit recent rezultatele unui studiu. O primă cauză a acestui fenomen o reprezintă sistemul educaţional precar, cu reforme întârziate şi investiţii greşit direcţionate. Iar acest lucru nu se reflectă numai în studiile privind IQ-ul mediu al cetăţenilor, ci şi în absenţa instituţiilor de învăţământ din România în topurile mondiale sau doar europene.

Anul acesta, universităţile din România nu figurează în principalele clasamente internaţionale realizate de instituţii consacrate. Şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie UBB, Cluj, Daniel David, grupează patru astfel de topuri, pe blogul său.

- Clasamentul ?Shanghai? (Academic Ranking of World Universities) ? nu apărem, ca ţară, cu nicio universitate în Top-500
- Clasamentul ?Times? ? Times Higher Education (The World Universty Ranking) ? nu apărem, ca ţară, cu nicio universitate în Top-400
- Clasamentul ?QS? (QS World University Rankings) ? nu suntem în Top-500, dar apărem undeva la 501+ (Universitatea din Bucureşti) şi la 601+ (Universitatea Babeş-Bolyai)
- Clasamentul ?Taiwan? (Performance Ranking of Scientifica Papers for World Universities) ? nu apărem, ca ţară, cu nicio universitate în Top-500

"Este ruşinos să vezi că la ?butonul cu ţări?, ţara ta nu apare când este vorba despre universităţile din Europa. Sigur, cineva ar putea spune că, ţinând cont că în lume există (aproximativ) peste 30000 de instituţii de învăţământ superior, a fi între primele 700 nu este rău. Eu spun că este rău pentru o ţară civilizată şi că acest argument este doar un mecanism defensiv care funcţionează psihologic (te ajută să te simţi mai bine; ?feeling better?), dar care nu schimbă în mod necesar realitatea (?getting better?)", notează Daniel David.

"Când eşti pe ultimele locuri în ceea ce priveşte educaţia, cercetarea, învăţarea continuă şi, practic, ţara ta nu se vede între ţările civilizate, te opreşti şi te întrebi sincer, în calitate de responsabil (aici mă refer la sistemul politic, în general): nu vreau sau nu pot?", mai scrie profesorul.

Universităţile din România nu apar, de altfel, nici în Topul 500 online realizat Webometrics. Acest top ia în considerare vizibilitatea universităţilor în motoarele de căutare, lucrările academice publicate pe site, numărul referinţelor către lucrări şi calitatea acestora. Singurele universităţi de la noi care apar în clasament sunt "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, pe locul 576, "Universitatea Bucureşti" pe 941, "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, pe 1.007 şi Politenica din Bucureşti, pe 1.055.

Un studiu efectuat recent în mai multe ţări îi plasează pe români pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de oameni cu performanţe ridicate la testele de inteligenţă. În urmă cu patru ani, un studiu similar plasa România pe antepenultimul loc în ceea ce priveşte coeficientul de inteligenţă al popoarelor europene şi pe locul 34 la nivel mondial.

Antena3.ro


×
x close