Antena 3 CNN Actualitate Universităţile publice primesc verde să facă afaceri cu banii statului

Universităţile publice primesc verde să facă afaceri cu banii statului

Un amendament adoptat în Comisia pentru Învățământ de la Camera Deputaților transformă sumele virate universităților de stat de la bugetul public în venituri proprii, care pot fi utilizate pentru finanțarea unor companii private.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Mai 2023   •   21:28

Un amendament adoptat în Comisia pentru Învățământ de la Camera Deputaților, strecurat în Legea Învățământului Superior, transformă sumele virate universităților de stat de la bugetul public în venituri proprii, care pot fi utilizate pentru finanțarea unor companii private la care respectivele instituții de învățământ superior de stat au calitatea de acționar sau asociat, scrie jurnalul.ro.

Proiectul de lege este inițiat de Guvernul României, iar amendamentul în discuție a fost introdus chiar de Comisia pentru Învățământ.

Tun uriaş, pregătit pe şest! Lege modificată în Parlament 

Legea a trecut în această formă, la finalul săptămânii trecute, de votul Camerei Deputaților și a fost înaintată Senatului, care este for decizional.

Juriștii arată că, prin această reglementare, se încalcă principiul constituțional al separației proprietății publice de proprietatea privată, dar și prevederile legale privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice.

Citeşte şi: Schimbări în curriculum național pentru învățământ. Au fost adăugate competențe noi pentru elevi

Comisia pentru Învățământ de la Camera Deputaților a transmis Plenului, pe data de 9 mai 2023, raportul de admitere, cu mai multe amendamente, referitor la proiectul de lege a învățământului superior, proiect inițiat de Guvernul Ciucă, prin Ministerul Educației, condus de Ligia Deca.

Nou scandal. Undă verde la transfer al banilor publici pentru afaceri private

Potrivit articolului 15 alineat 6 din acest proiect de lege, "la constituirea societăților comerciale, a fundațiilor și asociațiilor, instituția de învățământ superior de stat poate contribui exclusiv cu bani, brevete de invenție și alte drepturi de proprietate intelectuală".

Printr-un amendament propus chiar de Comisia pentru Învățământ a Camerei Deputaților, comisie condusă de deputata PSD Natalia Intotero, acest articol a fost completat, în sensul că la constituirea societăților comerciale, instituția de învățământ superior de stat poate contribui și cu… "venituri proprii".

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close