Universitatea din București a avut, miercuri, o primă reacție, la trei zile după victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Ideea principală din declarația publică trimisă agenției naționale de știri Agerpres este că formațiunile politice trebuie "să îşi revizuiască principiile de selecție și de promovare a liderilor şi candidaților în alegeri".
Referințele la câștigătorul turului întâi pot fi doar bănuite, acesta nefiind nominalizat.
UB se limitează la a spune că "România are nevoie de lideri politici competenți, democrați şi eficienți, care (...) propun soluții realiste şi umaniste, nu populiste sau mesianice".
Călin Georgescu, în vârstă de 62 de ani, este, conform informațiilor din surse deschise, profesor universitar și predă la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – Centrul universitar Pitești.
El ar fi înaintat o cerere de suspendare de la catedră pe perioada alegerilor, după cum a relatat presa centrală.
Înaintea turului întâi prezidențial, niciun partid nu s-a pronunțat în sprijinul candidaturii sale.
Universitatea București: Nu trebuie uitate suferințele provocate de regimurile totalitare
"Universitatea din București reiterează în mod ferm angajamentul său pentru orientarea euroatlantică a României şi valorile democratice care sunt intrinseci statului român şi națiunii române.
Considerăm că sancționarea ineficienței în guvernare şi (a) inechităților generate la nivel social trebuie făcută în interiorul sistemului democratic și prin păstrarea orientării euroatlantice a României (...)
Orientarea euroatlantică a României, așa cum este ea consfințită de Constituție, precum şi valorile fundamentale pe care acestea le exprimă reprezintă valori supreme, în spiritul tradițiilor democratice ale poporului român", se afirmă în comunicatul universității, care mai avertizează că "nu trebuie uitate tragediile şi suferințele provocate în istorie de regimurile nedemocratice, autoritare, dictatoriale din secolul XX, și nici victimele legionarismului şi comunismului".
Totodată, instituția de învățământ superior transmite că "respinge ferm orice formă de dictatură" şi că rămâne "angajată pe deplin în slujba dezvoltării unei societăți romanești bazate pe valorile euroatlantice ale libertății, pluralismului şi statului de drept, prin misiunile sale asumate de cercetare şi educare".
Universitatea București: Le cerem partidelor să își revizuiască principiile de selecție a liderilor și candidaților
Documentul se încheie cu îndemnul adresat formațiunilor politice.
"Le cerem partidelor politice să își revizuiască principiile de selecție şi de promovare a liderilor și candidaților în alegeri și a decidenților din sistemul de administrație.
Pentru apărarea democrației și a orientării euroatlantice și pentru evitarea autoritarismului, România are nevoie de lideri politici competenți, democrați și eficienți, dar care înțeleg problemele oamenilor, ale societății și propun soluții de rezolvare a lor realiste și umaniste, nu populiste sau mesianice", se spune în declarația citată.