Preşedinta Comisiei Europene a susținut, pe baza recomandărilor Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), că "toate călătoriile neesenţiale" trebuie "puternic descurajate". "Suntem tot mai îngrijoraţi pe tema diferitelor mutaţii" ale coronavirusului, a recunoscut Ursula von der Leyen.
Ea a propus o nouă definiţie mai exactă a zonelor de risc din punct de vedere sanitar, cu o nouă categorie "roşu închis". În cadrul UE, călătorii provenind din acest regiuni ar putea fi supuşi obligaţiei de a face un test înainte de plecare şi de a intra în carantină la sosire.
În ce priveşte ţările din afara UE, "propunem măsuri suplimentare de securitate pentru călătoriile esenţiale spre Europa, de exemplu cerând un test înainte de plecare", a adăugat preşedinta Comisiei Europene.
Pentru a detecta mutaţiile coronavirusului, Comisia Europeană a îndemnat statele membre ale UE să crească secvenţierea, considerând insuficient nivelul actual. De asemenea, a lansat un apel la accelerarea vaccinării, protejând 70% din populaţia adultă înainte de sfârşitul verii şi 80% din personalul sanitar şi cei în vârstă de peste 80 de ani până în martie.
Noi restricții pentru a limita răspândirea noilor mutații ale coronavirusului
Obiectivele sprijinite de cele 27 de state membre, constituie "un efort enorm, dar realizabil", a subliniat Ursula von der Leyen.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a dat asigurări că toate mijloacele posibile" vor fi "examinate pentru a asigura aprovizionarea rapidă" cu vaccinuri, în contextul în care întârzieri în livrarea Pfizer-BioNTech - unul din cele două autorizate în UE - au constrâns mai multe ţări la încetinirea ritmului programat iniţial.
În faţa mutaţiilor coronavirusului (britanică, sud-africană), mai contagioase, mai multe ţări au înăsprit restricţiile în ultimele zile. După ce Germania marţi a anunțat, noi măsuri restrictive, Olanda a introdus joi seară o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii cu începere de la orele 21.00, iar Portugalia a decis închiderea şcolilor. De duminică, Franţa va impune călătorilor din alte ţări europene să prezinte un test PCR realizat cu 72 de ore înainte de plecare.